Για να διατηρήσετε τις γαρδένιες σας σε πλούσιο φύλλωμα, για να σας δίνουν πολλά και ωραία λουλούδια, ακολουθήστε τις κατωτέρω δέκα συμβουλές μου, παρμένες από γεωπόνο. . .
1η. Συμβουλή : Καλή διαχείμαση σε προφυλαγμένο απ` τα ψυχρά ρεύματα σημείο. Σε κίνδυνο παγωνιάς σκέπασμα με νάιλον. [GLi]Σε μέρη που δεν μπορεί να παραμείνει τον χειμώνα στο ύπαιθρο, τοποθετήστε τη γαρδένια σε κλειστό, αλλά φωτεινό και αεριζόμενο μέρος.
2η. Συμβουλή : Διατήρηση την άνοιξη έως το φθινόπωρο σε σκιαζόμενο μέρος, δροσερό. Να αποφεύγεται ο πολύς ήλιος και προ παντός ο μεσημεριανός.
3η. Συμβουλή : Χώμα κατάλληλο, δηλαδή χωρίς ασβέστη και αλάτια, όξινο και όχι αλκαλικό, αφράτο, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, όπως είναι το καστανόχωμα και χωνεμένη αγελαδινή κοπριά.
4η. Συμβουλή : Γλάστρα ανάλογη με το μέγεθος του φυτού. Όχι μικρό φυτό σε μεγάλη γλάστρα. Κάθε 1 – 2 χρόνια μεταφορά σε μεγαλύτερη γλάστρα και άλλαγμα χώματος.
5η. Συμβουλή : Πότισμα με νερό χωρίς ασβέστη και άλατα (όχι νερό σκληρό και γλυφό, καλύτερο το βρόχινο), όταν το φυτό διψάει, και σε ποσότητα τόση, όση χωράει η γλάστρα, χωρίς να τρέξει από την τρύπα της.
6η. Συμβουλή : Κατάβρεγμα των φύλλων της κατά τις περιόδους της άνοιξης, του καλοκαιριού, του φθινόπωρου, κάθε απόγευμα, ή και το πρωί, όταν τα φυτά βρίσκονται σε ταράτσες, χωρίς σκέπασμα από πάνω.
7η. Συμβουλή : Το χειμώνα κατάβρεγμα σε αραιά χρονικά διαστήματα, αν τα φυτά βρίσκονται σε κλειστό χώρο.
8η. Συμβουλή : Προφύλαξη από την [GLi] χλώρωση, με τη διόρθωση των συνθηκών που την προκαλούν.
9η. Συμβουλή : Καταπολέμηση ασθενειών και ζωικών παρασίτων.
10η. Συμβουλή : Σταμάτημα λιπάνσεων με χημικά λιπάσματα και προσθήκης θειικού σιδήρου κατά την διάρκεια της αναπαύσεως του φυτού (Χειμερινοί Μήνες).