Δε Μπιτλς  – The Beatles

Beatles

Μουσικό συγκρότημα της βρετανικής Ποπ και ροκ σκηνής με τεράστια παγκόσμια απήχηση.

Ο πυρήνας του συγκροτήματος δημιουργήθηκε το 1957, όταν συναντήθηκαν ο Τζον Λένον με τον Πολ Μακάρτνεϊ. Αργότερα προστέθηκε και ο Τζορτζ Χάρισον (κιθάρα) και ο Ρίγκο Σταρ (ντραμς) και το 1962 κυκλοφόρησε το πρώτο σιγκλ του συγκροτήματος, «Love me do». Ακολούθησε το «Please please me», με το οποίο ανέβηκαν στην κορυφή του βρετανικού τσαρτ και έγιναν πολύ δημοφιλείς, σε [GLi] βαθμό που δημιουργήθηκε ένα ρεύμα, γνωστό ως «Beatlemania».

Οι επιτυχίες δε σταμάτησαν να έρχονται με τραγούδια όπως το «She loves you», «I want to hold your hand» κ.ά. Είχαν αρχίσει να κατακτούν το κοινό και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και οι δίσκοι τους πουλούσαν πρωτάκουστα νούμερα αντιτύπων, ενώ εξίσου μεγάλη απήχηση είχε και η μουσική που έγραψαν για δύο ταινίες: «A hard day’s night» (1964) και «Help» (1965).

Το 1965 η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ Β’ τους τίμησε με τον τίτλο του σερ.

Και τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος ήταν εξίσου αξιόλογοι μουσικοί, που πειραματίζονταν συνεχώς με το στίχο και τις μελωδίες των τραγουδιών τους δίνοντας έτσι πολλά διαφορετικά άλμπουμ σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, όπως για παράδειγμα, το τραγούδι «Yesterday» (1965) ή το άλμπουμ «Rubber soul» της ίδιας χρονιάς, που θεωρείται μια μεγάλη τομή στη μουσική τους πορεία. Επίσης ενδεικτικό του νέου ήχου που δοκίμαζαν οι Beatles είναι το άλμπουμ «Sgt. Pepper’s lonely hearts club band» του 1967, που περιλάμβανε μεγάλες επιτυχίες, όπως το «Lucy in the sky with diamonds» και το «A day in the life». Στις τελευταίες επιτυχίες του συγκροτήματος συγκαταλέγεται και το άλμπουμ «Yellow submarine» του 1970, της χρονιάς δηλαδή που το συγκρότημα διαλύθηκε επισήμως. Το τελευταίο σιγκλ με το όνομα των Beatles κυκλοφόρησε το 1995 και ήταν το «Free as a bird», που βασιζόταν σε μια ηχογράφηση του Τζον Λένον του 1977.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση