(ΥΓΕΙΑ)
Δύο ενδοκρινείς αδένες που βρίσκονται ο καθένας πάνω στον άνω πόλο κάθε νεφρού. Έχουν μήκος πέντε εκα[GLi]τοστά, από πάνω προς τα κάτω, και ζυγίζουν περίπου επτά γραμμάρια.
Δομή. Κάθε επινεφρίδιο έχει ένα στρώμα από ινώδη ιστό που το καλύπτει. Μέσα στον αδένα υπάρχουν δύο διακριτές μοίρες. Η μία, η εξωτερική, λέγεται φλοιώδης μοίρα και η άλλη η εσωτερική λέγεται μυελώδης μοίρα. Η φλοιώδης μοίρα αποτελείται από στήλες κυττάρων που διατρέχουν κάθετα από έξω προς τα μέσα, ενώ στη μυελώδη μοίρα τα κύτταρα είναι τοποθετημένα διάσπαρτα και διαχωρίζονται το ένα από το άλλο από μεγάλα τριχοειδή αγγεία.
Τα επινεφρίδια, τα αγγεία και τα νεύρα είναι σχετικά μεγάλα και πολυάριθμα σε σχέση με το μέγεθος του αδένα.
Λειτουργίες. Είναι γνωστό από παλιά ότι αφαίρεση των επινεφριδίων στα ζώα επιφέρει στην αρχή μεγάλη μυϊκή απώλεια και θάνατο σε μερικές μέρες.
Στον άνθρωπο, ανεπάρκεια λειτουργίας των επινεφριδίων οφείλεται στη νόσο του Addison, όπου τα κυρίαρχα συμπ[GLi]τώματα είναι αδυναμία και μελαχρωματισμός του δέρματος.
Η μυελώδης μοίρα παράγει την αδρεναλίνη, τα αποτελέσματα της οποίας μοιάζουν πάρα πολύ με τα αποτελέσματα της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, π.χ. μυδρίαση, ανασήκωση των τριχών, ταχυκαρδία και αύξηση της δύναμης συστολής της καρδίας, νωθρότητα του εντέρου και υπεργλυκαιμία.
Από τη φλοιώδη μοίρα των επινεφριδίων παράγονται ζωτικές ορμόνες, όπως η αλδοστερόνη που ρυθμίζει την ηλεκτρολυτική ισορροπία του σώματος, η κορτιζόνη που έχει πολλαπλές επι[GLi]δράσεις σε όλα τα όργανα και λειτουργίες του σώματος και οι σεξουαλικές ορμόνες σε μικρότερο βαθμό.