ευσταχιανή σάλπιγγα – efstachiani salpinga

ευσταχιανή σάλπιξ

(Υγεία – Ανατομία)

Σωλήνας μήκους 3,5 εκ., ο οποίος βρίσκεται στο μέσο τμήμα του αφτιού (μεσαίο αφτί). . . .

Έχει δύο στόμια, το φαρυγγικό και το τυμπανικό, και αποτελείται από δύο τμήματα το οστέινο, το οποίο είναι η προς τα εμπρός συνέχεια του κοίλου του τυμπάνου, και το χόνδρινο, που αποτελείται από δύο πέταλα, το χόνδρινο και το ινώδες. Όριο [GLi]μεταξύ των δύο τμημάτων της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι ο ισθμός, που είναι και το στενότερο τμήμα της.

Η ευσταχιανή σάλπιγγα καλύπτεται εσωτερικά από βλεννογόνο, του οποίου το επιθήλιο είναι μονόστιβο κροσσωτό, ενώ το χόριο, γύρω από το φαρυγγικό στόμιο, σχηματίζει τη σαλπιγγική αμυγδαλή.

Η ευσταχιανή σάλπιγγα χρησιμεύει για να συγκοινωνεί ο χώρος του μεσαίου αφτιού με τον εξωτερικό αέρα, μέσω του ρινοφάρυγγα, ώστε η πίεση που δέχεται το τύμπανο και από τις δυο πλευρές του να είναι η ίδια και ίση με την ατμοσφαιρική πίεση. Διαφορετικά η πίεση που θα δεχόταν το τύμπανο από την πλευρά του ακουστικού πόρου (εξωτερική) θα ήταν μεγαλύτερη, με κίνδυνο τη ρήξη του.

Η επικοινωνία του μεσαίου αφτιού με το ρινοφάρυγγα δημιουργεί τη δυνατότητα εισόδου μικροβίων στο μεσαίο αφτί και εκδήλωσης λοιμώξεων (ωτίτιδες). Γι’ αυτό επιβάλλεται η καθαριότητα και το άνοιγμα των ρινικών κοιλοτήτων.

Αν η ευσταχιανή σάλπιγγα παραμείνει συνέχεια κλειστή, τότε ο αέρας της κοιλότητας του μεσαίου[GLi]αφτιού, απορροφάτε, με αποτέλεσμα ο τυμπανικός υμένας να τεντώνει επικίνδυνα και να τραβιέται προς τα μέσα, οπότε ελαττώνεται η ακουστική οξύτητα. Αν όμως παραμείνει διαρκώς ανοιχτή, τότε θα δέχονται τα ακουστικά οστάρια ηχητικά κύματα από δύο κατευθύνσεις: από το στόμα, μέσω του ρινοφάρυγγα, και από τον έξω ακουστικό πόρο, με αποτέλεσμα την παραγωγή ενοχλητικού παρασιτικού ήχου.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →