Οι γαλακταγωγικές ιδιότητες της εξ` άλλου μπορούν να ωφελήσουν και θηλάζουσες γυναίκες για τις οποίες οι αγκινάρες ενδείκνυνται ως φαγητό θρεπτικό και γαλακτοφόρο. . . .
Πρέπει όμως ειδικώς για την τελευταία αυτή περίπτωση να έχουν υπ` όψει τους οι γυναίκες, ότι τα φύλλα της αγκινάρας περιέχουν μία πικρή ουσία που λέγεται «κιναρίνη» και είναι αντιπυρετική.
Ταυτόχρονα όμως η ουσία αυτή, η οποία κατά τον θηλασμό μεταφέρεται με το γάλα στο βρέφος, είναι ερεθιστική για το ευπαθές στομάχι του και μπορεί να του προκαλέσει εμετούς.
Ώστε όσες θηλάζουν καλό είναι να αποφεύγουν να τρώνε τα φύλλα της αγκινάρας και μάλιστα ωμά οπότε και είναι και πολύ δύσπεπτα. Μπορούν όμως να τρώνε την ψίχα του φυτού, την «ανθοδόχη», η οποία έχει γαλακταγωγικές ιδιότητες και δεν περιέχει κιναρίνη.
Ώστε η αγκινάρα, εκτός που είναι φαγητό νοστιμότατο και εξαιρετικά θρεπτικό, ωφελεί ιδιαιτέρως και ένεκα των θεραπευτικών της ιδιοτήτων, οι οποίες την καθιστούν φυτό πολύτιμο για κάθε οικογένεια.