κάνναβη – cannabis

Κάνναβη, κάνναβις,

Μονοετές δικοτυλήδονο φυτό που ανήκει στην οικογένεια Κανναβίδες. Είναι ψηλό και κατακόρυφο φυτό, με βλαστό που φτάνει τα 2 μ. Τα φύλλα είναι αντίθετα, άμισχα, παλαμοσχιδή και έχουν αδενώδεις τρίχες.

Τα άνθη είναι μικρά.

Τα αρσενικά άνθη σχηματίζουν ταξιανθία «φόβη» στην κορυφή, ενώ τα θηλυκά σταχυόμορφες ταξιανθίες στις μασχάλες των φύλλων.

Είναι δίοικο φυτό.

Ο καρπός είναι αχαίνιο μικρό, σφαιρικό και λείο.

Η κάνναβις κατάγεται από τη νοτιοανατολική Ασία.

 Μια ποικιλία της, η Κάνναβις η κοινή, καλλιεργείται κυρίως για τις κλωστικές ίνες, που βγαίνουν από [GLi] το βλαστό με κατάλληλη επεξεργασία, αλλά και για τα πλούσια σε έλαιο σπέρματα, το γνωστό κανναβέλαιο.

Τα σπέρματα αυτά, γνωστά ως κανναβούρι, χρησιμοποιούνται και για τη διατροφή των κοκκοφάγων πουλιών που ζουν στα κλουβιά.

Για να εξαχθούν οι ίνες από το βλαστό πρέπει πρώτα να χωριστούν από το υπόλοιπο ξυλώδες μέρος. Για να γίνει αυτό, μουσκεύουν τους βλαστούς σε ειδικές δεξαμενές ή σε ποτάμια. Έπειτα τους ξεραίνουν και με ειδικά μηχανήματα σπάζουν το ξυλώδες μέρος, ελευθερώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό των ινών.

Με κατάλληλο χτύπημα ελευθερώνουν και τις υπόλοιπες ίνες.

 Από 100 κιλά βλαστών βγαίνουν 25 κιλά ίνες οι οποίες κατά το λανάρισμα χάνουν 30-50% του βάρους τους.

Πρώτη χώρα παραγωγής είναι η Ρωσία. Ακολουθεί η Κίνα, η οποία είναι η αρχαιότερη παραγωγός καννάβινων νημάτων και υφασμάτων. Άλλες χώρες που παράγουν κάνναβη είναι η Ινδία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ιταλία, το Πακιστάν, η Τουρκία, η Βουλγαρία κ.ά.

Η κάνναβις η κοινή στην Ελλάδα καλλιεργείται από την αρχαιότητα μαζί με το βαμβάκι και το λινάρι.

Στη σύγχρονη εποχή όμως η καλλιέργειά της είναι περιορισμένη.

Η κάνναβις η ινδική ή ινδικό καννάβι, η δεύτερη ποικιλία του είδους, κατάγεται από την Ινδία και από εκεί διαδόθηκε σ’ όλο τον κόσμο.

Χαρακτηρίζεται από άφθονες αδενώδεις τρίχες των φύλλων και των ταξιανθιών, κυρίως των κορυφών των θηλυκών φυτών, οι οποίες εκκρίνουν μια ουσία κολλώδη, ρητινώδη και ναρκωτική μαζί με διάφορα αιθέρια έλαια, τη γνωστή ως χασίς.

Το χασίς ήταν γνωστό στην Ινδία από το 900 π.Χ.

Το χρησιμοποιούσαν στην αρχή σε θρησκευτικές τελετές, από όπου προέρχεται και το όνομά του Hachich el fokkara που σημαίνει «χόρτο των φακίρηδων». Έπειτα χρησιμοποιήθηκε ως φαρμακευτικό λόγω της ναρκωτικής του επίδρασης και της δημιουργίας ευχάριστων συναισθημάτων.

Στη διάδοση της ινδικής κάνναβις συνέβαλαν κατά πολύ οι Άραβες, οι οποίοι την έφεραν στην Ευρώπη από όπου αργότερα πέρασε στην Αμερική.

Κύριοι τόποι παραγωγής του χασίς είναι η Τουρκία, ο Λίβανος, η Συρία, η Περσία, το Αφγανιστάν και η Αίγυπτος.

Η καλλιέργεια του φυτού γίνεται λαθραία, αλλά μερικές φορές και με την ανοχή μερικών κυβερνήσεων, για λόγους εμπορικούς.

Στην Αμερική, και ιδίως το Μεξικό, αναφέρεται ότι καλλιεργήθηκε πρώτη φορά το 1920.

Στην Ελλάδα εμφανίστηκε γύρω στα 1870.

Το έφεραν άτομα που είχαν ζήσει στις φυλακές της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

 Γι’ αυτό όλη η ορολογία η σχετική με το χασίς είναι τουρκικής ή αραβικής προέλευσης.

Η επίδραση από το χασίς προκαλεί παραισθήσεις και μια αίσθηση παράτασης του χρόνου και[GLi]διερεύνησης του χώρου. Εξάπτει τη φαντασία, δημιουργεί μεγάλη αυτοπεποίθηση και γεννά επιθετικές διαθέσεις και ισχυρό νευρικό κλονισμό.

Η εισαγωγή της ουσίας στον οργανισμό προκαλεί έντονη πείνα και υπογλυκαιμία, δηλαδή πέφτει το ποσοστό της γλυκόζης στο αίμα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι χασισοπότες έχουν την τάση να τρώνε γλυκά. Η δράση του χασίς οφείλεται σε ένα μείγμα κανναβινόλης, τετραϋδροκανναβινολών κ.ά., που υπάρχουν στη ρητίνη των αδενωδών τριχών.

Η σύνθεση της ρητίνης είναι διαφορετική ανάλογα με την προέλευση του φυτού, και γι’ αυτό άλλωστε διακρίνονται διάφορες ποικιλίες χασίς.

Η ονομασία «μαριχουάνα» δεν αναφέρεται στο εκχύλισμα αλλά σε οποιοδήποτε μέρος του φυτού, γι’ αυτό χρησιμοποιείται και η λέξη «χόρτο».

Παλαιότερα η ινδική κάνναβις χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς σκοπούς ως παυσίπονο, ηρεμιστικό και υπνωτικό. Στη σύγχρονη εποχή έχει απαγορευτεί η καλλιέργεια και η χρήση της ή είναι υπό έλεγχο σε ορισμένες χώρες λόγω των επιδράσεών της στον ανθρώπινο οργανισμό και ιδίως στον ανθρώπινο ψυχισμό.

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ : Η κάνναβη είναι γένους θηλυκού και αναφαίρετε ως, (η κάνναβη).

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →