Καλλιεργείται ευρύτατα στην Ελλάδα σε θερμές περιοχές, κυρίως σε εδάφη αμμώδη ποτιστικά.
Είναι ποώδες μονοετές φυτό, το οποίο αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.
Ο βλαστός έρπει στο έδαφος.
Βλαστός και φύλλα έχουν τρίχες.
Τα άνθη του είναι κιτρινοπράσινα, ακτινόμορφα αρσενικά και θηλυκά συνυπάρχουν στο ίδιο φυτό.
Ο καρπός είναι ράγα σφαιρική ή μακρουλή.
Το εξωκάρπιο (φλούδα) είναι σκληρό και έχει χρώμα σκούρο πράσινο ή λαδοπράσινο με στίγματα ή με γραμμές, ανάλογα με την ποικιλία.
Το μεσοκάρπιο είναι σαρκώδες, χυμώδες και φέρει τα σπέρματα. Το σαρκώδες αυτό μέρος είναι φαγώσιμο, γλυκό και δροσιστικό με πολύ ευχάριστη γεύση.
Η καρπουζιά είναι πανάρχαιο φυτό.
Όπως προκύπτει από αιγυπτιακές τοιχογραφίες, καλλιεργούνταν στην εποχή των φαραώ.
Στην Ελλάδα η καρπουζιά καλλιεργείται από τον 1ο αι. μ.Χ.