Μάρκος Αντώνιος – Markos Antonio

ΜΑΡΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

(Γεν. Ενδιαφέροντος)

(83 – 30  πΧ.)  _  Ικανότατος και ιδιοφυής Ρωμαίος στρατηγός. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού ιππικού πήρε μέρος σε πολλές μάχες στην Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και τη Γαλατία.  .  .  .

   Από το 54 π.Χ. έγινε ύπαρχος το[GLi]υ Καίσαρα, τον οποίο υποστήριζε. Το 49 π.Χ. εκλέχθηκε δήμαρχος και το 48 π.Χ. ίππαρχος. 

   Πήρε μέρος στη μάχη των Φαρσάλων (44 π.Χ.) εναντίον του Πομπήιου. 

   Μετά τη δολοφονία του Καίσαρα έγινε κύριος της κατάστασης και φρόντισε να αποξενώσει το Βρούτο από την επαρχία της Μακεδονίας και τον Κάσσιο από την επαρχία της Συρίας. Με μεγάλη διπλωματικότητα και ύστερα από αγώνες με τον κληρονόμο του Καίσαρα, Οκταβιανό, εγκαθίδρυσε τη β’ τριανδρία (43 π.Χ.), η οποία περιέλαβε τον ίδιο, τον Οκταβιανό και το Μάρκο Αιμίλιο Λέπιδο. Η τριανδρία πήρε την απόφαση να τιμωρήσει τους δολοφόνους του Καίσαρα, και ο Μάρκος Αντώνιος με τον Οκταβιανό εκστράτευσαν στην Ανατολή, όπου σε μεγάλη μάχη στους Φιλίππους (42 π.Χ.) νίκησαν το Βρούτο και τον Κάσσιο. 

   Γυρίζοντας στη Ρώμη, παραμέρισαν το Λέπιδο, μοιράστηκαν την αυτοκρατορία και ο Μάρκος Αντώνιος πήρε την Ανατολή. Στην Κιλικία γνώρισε τη βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα, η οποία τον σαγήνεψε με τα θέλγητρά της. Άφησε την Ασία (41 π.Χ.) και εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο κοντά στην Κλεοπάτρα, αδιαφορώντας για τη νόμιμη γυναίκα του Φουλβία. Λόγω πολεμικών εξελίξεων αναγκάστηκε να αποχωριστεί την Κλεοπάτρα και μετά το θάνατο της Φουλβίας να παντρευτεί την Οκταβία, αδερφή του Οκταβιανού. 

   Το 37 π.Χ. συναντήθηκε και πάλι με την Κλεοπάτρα, την οποία παντρεύτηκε το 36 π.Χ., χωρίς να διαλύσει το γάμο του με την Οκταβία. Χάρισε μάλιστα στην Κλεοπάτρα και τα παιδιά της τις ανατολικές επαρχίες του κράτους και ζήτησε από τη σύγκλητο να επικυρώσει τις πράξεις του. 

   Ο Οκταβιανός, με ένα θαυμάσιο ελιγμό,[GLi] πέτυχε την κήρυξη του πολέμου κατά της Κλεοπάτρας και έμμεσα κατά του Μάρκου Αντώνιου. Σε μεγάλη ναυμαχία στο ακρωτήριο Άκτιο, κοντά στην Πρέβεζα (31 π.Χ.), ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα νικήθηκαν, εγκατέλειψαν την Ελλάδα και γύρισαν στην Αίγυπτο. Ο Οκταβιανός τούς ακολούθησε και κυρίεψε την Αλεξάνδρεια. 

   Ο Αντώνιος, πιστεύοντας σε μια φήμη ότι η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησε, σκοτώθηκε με το ξίφος του.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →