ΜΑΙΟΣ – MAIOS

MAIOS

(Ημερολόγιο)

   Στον οποίο ήταν αφιερωμένος ο Μάης από τους αρχαίους Έλληνες.

   Ο μήνας Μάιος την πρώτη του μηνός έχει 15 ώρες και 46΄ λεπτά, την τριακοστή πρώτη 17 ώρες και 10΄ λεπτά.[GLi]Δηλαδή μεγαλώνει σταθερά από την πρώτη ως το τέλος του μηνός.

   Είναι ο μήνας με τις δροσιές και τα λουλούδια, αγαπημένος μήνας των παιδιών και των ανθρώπων της εξοχής. Τον ερχομό του Μάη τον περιμένουμε με χαρές και με εορταστικές εκδηλώσεις. Την παραμονή της πρωτομαγιάς οι άνθρωποι στις πολιτείες και στα χωριά ξεχύνονται στις εξοχές να «πιάσουν τον Μάη». Μαζεύουν λουλούδια, πλέκουν στεφάνια, τραγουδούν και χορεύουν. Με τα στεφάνια στολίζουν τις εξώπορτες των σπιτιών, τα μπαλκόνια και τα παράθυρα. Σε μερικά μέρη κρεμούν και χεριές στάχυα για την ευφορία.

Το πρωί της πρωτομαγιάς, που είναι η γιορτή των λουλουδιών, γίνεται επίσης έξοδος προς την ύπαιθρο, σε ωραίες τοποθεσίες, σε βουνά και σε λιβάδια.

Ο λαός μας θεωρεί το Μάη ως μήνα μαγείας γι` αυτό δε γίνονται γάμοι σε όλη την διάρκεια του μήνα.

Άλλοτε τα παιδιά τραγουδούσαν την πρωτομαγιά διάφορα τραγούδια από σπίτι σε σπίτι. Ένα τέτοιο τραγούδι ήταν και της παπαρούνας που έλεγε:

   . . .  «Θεέ μου βρέξε μια βροχή            

         Μια βροχίτσα σιγαλή . . .».

       [ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΑΙΟΥ]

Maios

Μάιος  =   Ο πέμπτος μήνας κατά το ιουλιανό και γρηγοριανό ημερολόγιο. Κατά μια εκδοχή την ονομασία του οφείλει [GLi] στη μητέρα του Ερμή Μαία, την προσωποποίηση της γης που μας τρέφει.

 Κατά άλλη παράγεται από το λατινικό Major, που σημαίνει «μείζων», γιατί ήταν μήνας αφιερωμένος στους προγόνους.

Στη λαογραφία ο Μάιος θεωρείται από τους προληπτικούς και δεισιδαίμονες ο μήνας της μαγείας. Γι’ αυτό, λένε, το Μάιο δεν πρέπει να γίνονται γάμοι, γιατί οι νιόπαντροι μαγεύονται. Σε πολλά μέρη αποφεύγουν επίσης οποιαδήποτε σοβαρή επιχείρηση. Το πρωί της Πρωτομαγιάς τρώνε σκόρδο για να αποφύγουν τη βασκανία και πίνουν «αμίλητο νερό», φερμένο δηλαδή από άνθρωπο που δε μίλησε στο δρόμο.

Η Πρωτομαγιά θεωρείται η γιορτή των λουλουδιών και οι άνθρωποι συνηθίζουν να πηγαίνουν σε εξοχικές τοποθεσίες για «να πιάσουν το Μάη», κατά τη λαϊκή έκφραση. Εκεί μαζεύουν λουλούδια και φτιάχνουν στεφάνια, τα οποία κρεμούν έξω από τα σπίτια.

Σε ορισμένα μέρη της Μικράς Ασίας σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό και ένα στάχυ για καλή σοδειά.

Το στεφάνι το κρατούν, κατά το έθιμο, ως του Αϊ-Γιαννιού του Θεριστή, οπότε το καίνε στις φωτιές του αγίου.

Στις 21 Μαΐου, την ημέρα της γιορτής των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Μακεδονία γιορτάζουν τα Αναστενάρια.[GLi] Αυτό το έθιμο της πυροβασίας το έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης και συνεχίζεται στο Λαγκαδά και στο χωριό των Σερρών Αγία Ελένη.

Ο Μάιος ονομάζεται και Καλομηνάς, Λούλουδος, Πράσινος, Τριανταφυλλάς, αλλά και ο μήνας των νεκρών, ο κακός μήνας με τα μάγια. Την περίοδο μετά την Ανάσταση, την Πεντηκοστή, πιστεύεται ότι οι ψυχές των νεκρών κυκλοφορούν ελεύθερες στον Επάνω Κόσμο, γι’ αυτό και ολόκληρος ο μήνας θεωρείται ακατάλληλος για την τέλεση γάμων κτλ.

Ο Μάιος από τα αρχαία χρόνια είναι αφιερωμένος στους νεκρούς.

Στη Ρώμη τελούνταν κατά τη διάρκειά του τα Λεμουράλια, που ήταν η γιορτή των νεκρών προγόνων κάθε οικογένειας.

   ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

MAIOS

   Μη λησμονήσετε να συγχαρείτε τους φίλους σας και τις φίλες σας που γιορτάζουν αυτό το μήνα. Οι κυριότερες είναι:

1     Μαΐου     Πρωτομαγιά

5    Μαΐου     Γιορτάζει η  Ειρήνη

8    Μαΐου      Γιορτάζει ο Θεολόγος

9    Μαΐου      Γιορτάζει ο Χριστόφορος

13   Μαΐου      Γιορτάζει η Γλυκερία

14   Μαΐου      Είναι η εορτή της Μάνας 

18   Μαΐου      Γιορτάζει η Ιουλία

20  Μαΐου      Γιορτάζει η Λυδία

21   Μαΐου      Είναι η Εορτή Κωνσταντίνου & Ελένης

29  Μαΐου      Γιορτάζει η Θεοδοσία 

          ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

   Οι γυναίκες που γεννήθηκαν τον μήνα Μάιο είναι ωραίες και καλοκαμωμένες. Είναι περίεργες και θέλουν να τα ξέρουν όλα. Τους αρέσουν πολύ οι μετακινήσεις. Έχουν συνεχείς αλλαγές στη διάθεσή τους. Είναι χαριτωμένες και έχουν παιδικότητα αλλά και επιπολαιότητα. Δεν ξέρουν τι θέλουν και μπερδεύονται στα σοβαρά θέματα. Προσπαθώντας να μείνουν ανεξάρτητες γίνονται μερικές φορές σκληρές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

   Οι άνδρες που γεννήθηκαν τον μήνα Μάιο ανήκουν στους δίδυμους, βλέπουν τα πράγματα εγκεφαλικά γιατί είναι άτομα της διανόησης. Είναι υπερβολικά σκεπτικιστές και αμφιβάλλουν για τους πάντες και τα πάντα. Για να αποδεχτούν κάτι, ή, κάποιον άνθρωπο πρέπει να περάσει από το κόσκινο της κρίσης τους.

          ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Λέγεται και Μάης, κερασάρης (γιατί βγαίνουν τα κεράσια). Πράσινος (γιατί πρασινίζει ο τόπος). Πενταδείλινος (γιατί μεγαλώνει η ημέρα). Λούλουδος (γιατί ανθίζουν τα λουλούδια).

          ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟΥ

Καλοκαιρινά πορτοκάλια (τύπου Βαλένσια),[GLi] φράουλες, κεράσια, αρακάς, αγκινάρες, κολοκύθια, παντζάρια, κρεμμύδια φρέσκα, ανοιξιάτικη πατάτα, βλίτα.

         ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟΥ

Αυτόν τον μήνα έχουμε να φυτεύσουμε τα πάντα θα έλεγε κανείς, Μπάμιες, παντζάρια, κουκιά, μελιτζάνες κ.α. Επίσης καταπολεμούμε με μαλαθείο την μελίγκρα. Θειαφίζουμε, προστατεύουμε τις φράουλες, καθώς μαζεύουμε τα βγαλμένα βλαστάρια, κουκιά, μαρούλια, κ.α.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →