Μουρούνα – Nourouna

Mourouna

Το πιο σημαντικό είναι το είδος Huso huso.

Έχει σώμα μακρύ ατρακτοειδές με πενταγωνική διατομή.

Κατά μήκος του σώματός του φέρει πέντε σειρές οστέινες πλάκες με αποφύσεις.

Έχει ρύγχος μυτερό με τέσσερα μεγάλα μουστάκια μπροστά από το στόμα του που είναι σαν σωλήνες, κάτω από το ρύγχος.

Έχει χρώμα σταχτί-ρόδινο με κοιλιά πιο ανοιχτόχρωμη.

Το μήκος του φτάνει τα 2,5 μ. και το βάρος του τα 100 κιλά. Μπορεί, όμως, να φτάσει τα 9 μ. μήκος και τα 700 κιλά βάρος.

Την άνοιξη ανεβαίνει τα ποτάμια και φτάνει μέχρι τις λίμνες για να αφήσει τα αβγά του που είναι εξαιρετικά πολυάριθμα και μπορούν να φτάσουν τα 25 κιλά. Από αυτά παρασκευάζεται το μαύρο χαβιάρι, ενώ από το συκώτι της μουρούνας παρασκευάζεται μουρουνέλαιο.

Το ίδιο το ψάρι αλιεύεται, επίσης, για το νόστιμο κρέας του.

Από τη νηκτική του κύστη παρασκευάζεται η ψαρόκολλα.

Στη Ρωσία διατηρούν τη σάρκα της μουρούνας υγράλατη, παστή ή καπνιστή. Επίσης, στεγνώνουν το νωτιαίο μυελό και κάνουν τη λεγόμενη «βέσιγκα», που χρησιμοποιούν για ορισμένα εδέσματα.

Η μουρούνα ζει στη Μεσόγειο, την Κασπία, τον Εύξεινο πόντο και στα ποτάμια της περιοχής. Μπορεί να μεταναστεύσει σε πολύ μεγάλες αποστάσεις για να γεννήσει. Η κατασκευή φραγμάτων στα ποτάμια εμποδίζει τη μετανάστευση και την αναπαραγωγή του ψαριού. Η ρύπανση των ποταμών και η εντατική αλιεία είναι δύο ακόμη παράγοντες που επιδρούν στη μείωση των πληθυσμών της μουρούνας.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση