(Λαογραφίας)
ΟΡΙΣΜΟΣ : Ο λαός φαντάζεται τις νεράιδες πολύ όμορφες που ζουν εύθυμα και χορεύουν κοντά στα ποτάμια, στα ρυάκια και στους χείμαρρους, ενώ άλλοτε παρουσιάζονται στις λίμνες και στους βράχους, στις σπηλιές, στα δέντρα, τα σπίτια, τα κάστρα. Ακόμη πιστεύεται ότι παρουσιάζονται στον αέρα και δημιουργούν τους ανεμοστρόβιλους, [GLi] όταν χορεύουν. Ανακατεύονται και στις διασκεδάσεις των ανθρώπων και πολλές φορές αρπάζουν τους λυράρηδες και τους τραγουδιστές για τη δική τους διασκέδαση.
Προτιμούν να εμφανίζονται το μεσημέρι.
Πολλές φορές παντρεύονται τον άντρα που θα κατορθώσει να κλέψει το πέπλο τους, κάνουν παιδιά, αλλά αν ξαναπάρουν το πέπλο τους εγκαταλείπουν το σπίτι, χωρίς όμως να πάψουν να φροντίζουν τα παιδιά τους.
Τις νεράιδες δεν μπορούν να τις δουν παρά μόνο οι αλαφροΐσκιωτοι.
ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΕΓΚΥΚΛΠΑΙΔΙΚΑ & ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΕΡΑΪΔΕΣ
Οι Νεράιδες ανήκουν στην νεοελληνική μυθολογία, και ανήκουν στις θεές, ή, στις νύμφες; Στην Νεοελληνική Μυθολογία οι Νεράιδες ήταν πανέμορφες νύμφες, ή, θεές σαν τις Νηρηίδες της αρχαίας μυθολογίας μας.
Είναι οι νύμφες που ζούσαν στα αρχαία δάση και στα βουνά, (Ορειάδες, Μελιά δες, Δρυάδες, Αμαδρυάδες κλπ.) δεν φαίνεται να διαφέρουν και πολύ από τις νεότερες νεράιδες.
ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΕΡΑΪΔΕΣ (ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ)
Ο λαός μας τις φαντάζεται ν` αγαπούν το τραγούδι και το χορό και να ζουν μέσα στα δάση, ή, και στις όχθες των ποταμών, παίζοντας με τα λουλούδια και με τα βότσαλα.
Τους αρέσει να πειράζουν τους μοναχικούς διαβάτες, αλλά τις περισσότερες φορές τους δίνουν φυλαχτά, τους βοηθούν στις δουλειές τους και προπάντων τους μαθαίνουν πώς να γιατρεύονται από πολλές αρρώστιες.
Όλες τους άλλωστε δεν είναι αθάνατες, αλλά μόνο μακρόβιες.
Γι` αυτό και πολλές παραδόσεις μιλούν για φόνο, ή, θάνατό τους.
Την ομορφιά τους πάντως και τα νιάτα τους τα διατηρούν σ` όλη τους τη ζωή.