Νοέμβριος – November

Νοέμβριος

(Ημερολόγιο)

    Ο ενδέκατος μήνας του έτους. Έχει ημέρες τριάντα. Η ημέρα την πρώτη του μήνα διαρκεί 11 ώρες και 33΄ λεπτά. Την τριακοστή 9 ώρες και 49΄λεπτά.

Μικραίνει δηλαδή σταθερά από την πρώτη του μήνα μέχρι την τριακοστή ημέρα του μήνα.

Η Αστρολογία του Μήνα Νοέμβριου

  Οι γυναίκες που[GLi]γεννήθηκαν τον μήνα Νοέμβριο έχουν πνεύμα ευρύ και ανήσυχο. Είναι ενθουσιώδεις και περίεργες. Επίσης είναι ζωηρές το κάθε τι τους προκαλεί έντονη εντύπωση. Δείχνουν τάσι προς την ανεξαρτησία και πάντοτε είναι έτοιμες να επαναστατήσουν. Έχουν συνήθως δύσκολον χαρακτήρα, εν τούτις είναι γυναίκες του καθήκοντος. Πολύ υπάκουες όταν τις καταλαβαίνουν και τις προσέχουν έχουν εξαίρετη καρδιά και λεπτά αισθήματα. Είναι δραστήριες, φίλεργες, πλασμένες για να διατάσουν.

Οι άνδρες έχουν πνεύμα ζωηρό και είναι ενθουσιώδεις. Έχουν κρίση γερή. Τους αρέσει η ζωή των σπορ. Οι σωματικές ασκήσεις, όπως και το κυνήγι. Νοιώθουν την ανάγκη της κινήσεως, που στα ανώτερα πλάσματα μετουσιώνετε σε ανάγκη δημιουργίας. Είναι πολύ φιλότιμοι, αλλά και πολλές φορές πού εγωιστές. Δεν διστάζουν να σπαταλούν την ενεργητικότητά τους για μόνη την ικανοποίηση της επιτυχίας. Είναι πολύ εργατικοί, πολύ προνοητικοί και τολμηροί στις αποφάσεις τους. Εξ` άλλου, βλέπουν καθαρά τα πράγματα και είναι δίκαιοι.

       Οι Ονομασίες του Μήνα Νοέμβριου

Ο μήνας έχει επίσης και πολλά λαϊκά ονόματα, όπως Παχνιστής, Σποριάς ή Νιαστής, Ταξιάρχης, Χαμένος και Ανακατωμένος ή Κρασομηνάς, γιατί το μήνα αυτό σχηματίζεται πάχνη σε πολλά μέρη ή βάζουν τα ζώα στο παχνί λόγω του κρύου, σπέρνουν ή νιάζουν (=οργώνουν), είναι η γιορτή των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, ο καιρός είναι άστατος, ανοίγουν τα βαρέλια με το νέο κρασί κ.ά.

Τα Φρούτα του Μήνα Νοέμβριου

   Τα φρούτα του Νοέμβριου είναι :  αχλάδια, μήλα, ρόδια, λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια, ξερά σύκα, σταφίδες, φουντούκια, κάστανα, αμύγδαλα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

[Εγκυκλοπαιδικός  προσδιορισμός Νοέμβριου]

 Ο ενδέκατος μήνας του έτους, σύμφωνα με το γρηγοριανό ημερολόγιο. Το όνομά του προέρχεται από[GLi]το λατινικό novem = εννιά, επειδή στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο, που άρχιζε από το Μάρτιο, ήταν ο ένατος μήνας του χρόνου

Αντιστοιχεί με ένα μέρος των μηνών Μαιμακτηριώνα και Ποσειδεώνα των αρχαίων Ελλήνων.

Για τους Μακεδόνες ήταν ο Απελλαίος.

Αρχικά είχε 30 μέρες, ύστερα 29 και στην εποχή του Ιουλίου Καίσαρα 31.

Από την εποχή του Οκταβιανού Αύγουστου ο αριθμός των ημερών του έγινε πάλι 30.

Στην αρχαία Ρώμη το μήνα αυτό γιορτάζονταν τα Νεπτούνια (Ποσειδώνια) και η 11η του μήνα θεωρούνταν η πρώτη μέρα του χειμώνα και γιορταζόταν το ιερό συμπόσιο του Δία (Epulum Jovis).

Το Νοέμβριο σπέρνονται τα χειμερινά όσπρια (κουκιά, βίκος κ.ά.), μαζεύονται οι ελιές και αρχίζει το ξελάκκωμα και το καθάρισμα των αμπελιών.

Στις 14 Νοεμβρίου αρχίζει η Σαρακοστή των Χριστουγέννων.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →