Φυτό γνωστό στην Ελλάδα, που καλιεργείται για τους πράσινους καρπους, που έχουν καυστική γεύση.
Το επιστημονικό [GLi] όνομα της είναι “καψικόν το ετήσιον“.
Κατάγεται από την τοπική Αμερική και καλλιεργείται πολύ στην Ν. Ευρώπη και κυρίως στην Ουγγαρία.
Οι καρποί της χρησιμοποιούνται ως άρτυμα ακυστικό και τρώγονται ωμοί, ή, μέσα σε ξύδι (τουρσί).
Το κόκκινο πιπέρι γίνεται από το άλεσμα των αποξηραμένων καρπών της.
Υπάρχει και δένδρο αειθαλές, η πιπεριά στις δενδροστοιχίες.
Πατρίδα της είναι το Περού και η Βραζιλία, όπου είναι αυτοφυές.
Με το όνομα πέπερι είναι γνωστό το φυτό των θρμών χωρών, που μας δίνει το μαύρο πιπέρι.
Ο βλαστός του αναριχάται σαν τον κισσό.
Επιμέλεια Άρθρου : Γεώργιος Λυμπερόπουλος