Περίφημος μάντης, που καταγόταν από τη Θήβα. Ήταν γιος της Νύμφης Χαρικλούς, που ήταν φίλη με τη θεά Αθηνά, και του Ευήρους.
Σύμφωνα με την αφήγηση της Ψευδοησιόδειου Μελαμποδίας, ο Τειρεσίας χώρισε δύο ζευγαρωμένα φίδια, πάνω στο βουνό Κυλλήνη, και γι’ αυτό έγινε γυναίκα για επτά χρόνια.
Όταν ξαναβρέθηκε στο ίδιο μέρος και είδε πάλι δύο ζευγαρωμένα φίδια τα χώρισε για δεύτερη φορά και έγινε ξανά άνδρας.
Τότε ο Δίας, που διαφωνούσε με την Ήρα για το αν ο άνδρας ή η γυναίκα συμβάλλει περισσότερο στην ερωτική σχέση, ρώτησε τον Τειρεσία και εκείνος απάντησε πως περισσότερο συμβάλλει ο άντρας.
Η απάντησή του δυσαρέστησε την Ήρα, που θύμωσε και τον τύφλωσε, ενώ ο Δίας, ικανοποιημένος από τα λόγια του Τειρεσία του χάρισε μαντικές ικανότητες και μακροζωία επτά γενεών.
ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ : Μια άλλη μυθολογική εκδοχή αναφέρει πως ο Τειρεσίας τυφλώθηκε από τη θεά Αθηνά, που θύμωσε όταν μια μέρα την είδε να λούζεται γυμνή. Όμως έπειτα η θεά μετάνιωσε και θέλησε να του ξαναδώσει το φως του, αλλά δεν το κατόρθωσε, γι’ αυτό και του χάρισε ένα κυανό σκήπτρο για να βαδίζει. Του έδωσε επίσης την ικανότητα να καταλαβαίνει τις φωνές των ζώων και του χάρισε μεγάλη μαντική δύναμη και μακροζωία. Ο Τειρεσίας είχε μαντέψει τη μελλοντική δύναμη που θα αποκτούσε ο Ηρακλής όταν ήταν ακόμη μωρό. Στον πόλεμο των “Επτά επί Θήβας ” προφήτεψε πως μόνο όταν θυσιαζόταν ο γιος του Κρέοντα Μενοικέας η πόλη θα κυριευόταν”. Μάντεψε ακόμα πως ο Τρωικός πόλεμος θα διαρκούσε δέκα χρόνια. Πέθανε ύστερα από την κατάληψη της Θήβας από τους Επίγονους, στη χώρα των Αλιαρτίων, όπου είχε καταφύγει μαζί με άλλους Θηβαίους, πριν από την πολιορκία της πόλης. Σύμφωνα με τη Νέκυια της Οδύσσειας, ο Τειρεσίας διατήρησε τις μαντικές ικανότητές του και μετά το θάνατό του, γι’ αυτό ο Οδυσσέας κατέβηκε στον Άδη να τον ρωτήσει για το γυρισμό του στην Ιθάκη.
Οι ονομαστές μάντισσες Ιστορίδα και Μαντώ ήταν κόρες του.
Επιμέλεια Άρθρου : Γεώργιος Λυμπερόπουλος