(Βοτανική)
Το Καλαμπόκι καλλιεργήθηκε πρώτη φορά στο Μεξικό πριν από 6.000 χρόνια περίπου. . . . .
Βαθμιαία έγινε βασικό είδος διατροφής σε όλη την αμερικανική ήπειρο.
Οι Αζτέκοι και οι Μάγια έτρωγαν τορτίγια (πίτες από καλαμπόκι) σε κάθε γεύμα.
Έβραζαν ολόκληρα τα καλαμπόκια, έβγαζαν το φλοιό και μετά τα έλιωναν, σχηματίζοντας πολτό.
Η τορτίγια μαγειρευόταν [GLi] σε ένα κεραμικό σκεύος σε ανοιχτή φωτιά. Τις γέμιζαν με φασόλια, ή, κρέας με πολλά καρυκεύματα, όπου τις συνόδευαν με καυτερή σάλτσα από πιπεριές τσίλι και τομάτα.