(Μετεωρολογίας)
Τροπικός κυκλώνας που σχηματίζεται σποραδικά στους ωκεανούς, κοντά στον ισημερινό και κυρίως στις περιοχές του Δυτικού Ινδικού ωκεανού, στην Καραϊβική θάλασσα και στον Κόλπο του Μεξικού, στην Κινεζική θάλασσα κ.ά.
Οι τυφώνες είναι άνεμοι μεγάλης ταχύτητας που περιστρέφονται γύρω από ένα κέντρο χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης που ονομάζεται και «μάτι» ή «οφθαλμός» του τυφώνα. [GLi]Από την εξωτερική άκρη του τυφώνα προς το κέντρο του η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει κατακόρυφα, ενώ η ταχύτητα του ανέμου αυξάνεται κατακόρυφα.
Στο βόρειο ημισφαίριο οι τυφώνες κινούνται συνήθως με κατεύθυνση βορειοδυτική και στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη γυρίζουν βορειοανατολικά. Στο νότιο ημισφαίριο η αρχική τους κατεύθυνση είναι νοτιοδυτική και συνεπώς γυρίζουν προς τα νοτιοανατολικά. Οι ταχύτητές τους ποικίλλουν από 8 ως 32 χλμ./ώρα και σπάνια σε ορισμένες μπορεί να φτάσει τα 80 χλμ./ώρα.
Σήμερα υπάρχουν βελτιωμένα συστήματα πρόβλεψης και επικοινωνίας, τα οποία μπορούν και ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο της απώλειας ζωής από τυφώνα, αλλά οι φυσικές καταστροφές εξακολουθούν να είναι μεγάλες, ειδικά σε παράκτιες περιοχές.