Η κεκλιμένη ή οριζόντια προέκταση του παραλιακού εδάφους κάτω από τη θάλασσα και σε βάθος που επιτρέπει την οικονομική εκμετάλλευση των προϊόντων του βυθού ή [GLi] των πλουτοπαραγωγικών πηγών που βρίσκονται κάτω από το βυθό (όπως π.χ. σφουγγάρια, κοράλλια, μεταλλεύματα, διαμάντια, πετρέλαιο κτλ.
Επειδή οι τεχνικές δυνατότητες για την εκμετάλλευση του βυθού ή του υπεδάφους του δεν ξεπερνούν συνήθως τα 200 μέτρα, η έκταση μιας υφαλοκρηπίδας μετριέται από την ακτή ως το σημείο της θάλασσας που έχει αυτό το βάθος.
Υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο χώρο του Αιγαίου αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των χωρών Ελλάδας και Τουρκίας.
Η Τουρκία επιμένει ότι η υφαλοκρηπίδα του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί τη συνέχεια των ηπειρωτικών μικρασιατικών ακτών και γι’ αυτό επιδιώκει την εκμετάλλευση του υπεδάφους του βυθού ανάμεσα σε ελληνικά νησιά.
Η Ελλάδα, αντίθετα, στηρίζεται σε διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις οποίες η υφαλοκρηπίδα μετριέται όχι μόνο από τις ηπειρωτικές ακτές, αλλά και από τα νησιά.
Επιέλεια Άρθου : Γεώργιος Λυμπερόπουλος