ζωολογικός κήπος –  Zoologikoskipos

Ζωολογικός κήπος

Οι Ζωολογικοί Κήποι πρέπει να είναι μεγάλοι χώροι πολλών στρεμμάτων για να διατηρούνται και διατρέφονται διάφορα ζώα, άγρια και ήμερα.

Ορισμός :  Ο χώρος στον οποίο διατηρούνται και διατρέφονται διάφορα ζώα, άγρια και ήμερα.

Τι είναι :  Οι ζωολογικοί κήποι είναι ιδρύματα με αποστολή την ψυχαγωγία και μόρφωση του κοινού, δηλαδή τον πλουτισμό των γνώσεών του σχετικά με τη ζωή και τις συνήθειες των ζώων, ιδιαίτερα των άγριων. Ορισμένοι ζωολογικοί κήποι, εκτός από την ψυχαγωγική και μορφωτική αποστολή, έχουν ως σκοπό και την επιστημονική έρευνα, με τη χρησιμοποίηση των ζώων όσο ζουν, αλλά και μετά το θάνατό τους, για βιολογικές παρατηρήσεις πάνω σε πολλά θέματα, κυρίως παθολογίας, ανατομίας κτλ.

Παλιότερα τα άγρια ζώα διατηρούνταν στους ζωολογικούς κήπους μέσα σε μεγάλα κλουβιά ή σε μικρούς χώρους περιφραγμένους με κάγκελα.

Στους σύγχρονους όμως ζωολογικούς κήπους τα ζώα διατηρούνται σε κατάσταση ψευτοελευθερίας, δηλαδή κυκλοφορούν και ζουν ελεύθερα σε εκτεταμένους σχετικά χώρους του κήπου, που διαχωρίζονται από τους χώρους των επισκεπτών με μεγάλες τάφρους ή με κάγκελα. Για το λόγο αυτόν οι ζωολογικοί κήποι καλύπτουν έκταση πολλών δεκάδων ή και εκατοντάδων στρεμμάτων.

Διαμόρφωση :  Ο χώρος τους είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να εμφανίζεται ως φυσικό περιβάλλον, παρόμοιο με αυτό που ζούσε το συγκεκριμένο ζώο και όχι ως τεχνητή κατασκευή, δηλαδή δεν υπάρχουν στάβλοι ή υπόστεγα όπως παλιότερα, αλλά τα καταλύματα των ζώων βρίσκονται μέσα σε βράχους (σπηλιές). Υπάρχει επίσης πλούσια βλάστηση, λίμνες κ.ά. Το προσωπικό των ζωολογικών κήπων εκτός των άλλων περιλαμβάνει και πολλούς ειδικούς επιστήμονες, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια εγκλιματισμού των ζώων στο περιβάλλον του τόπου όπου βρίσκεται ο κήπος.

Διατήρηση των Ζώων :  Η αρχή της διατήρησης ζώων, ειδικά άγριων, σε ειδικούς χώρους (όπως τα θηριοτροφεία), για διάφορους λόγους, κυρίως ψυχαγωγικούς, είναι πολύ παλιά. Αναφέρεται ότι τέτοιοι χώροι υπήρχαν στην αρχαία Κίνα, στην Αίγυπτο κατά την εποχή των φαραώ, στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη κατά την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Το μεσαίωνα δημιουργήθηκαν μεγάλοι ζωολογικοί κήποι από τους βασιλιάδες και αυτοκράτορες της Ευρώπης (στη Γαλλία, την Αυστρία), που αργότερα τέθηκαν στη διάθεση των επιστημόνων. Αργότερα, το 19ο και 20ό αι. δημιουργήθηκαν πολλοί ζωολογικοί κήποι. Σήμερα υπάρχουν ζωολογικοί κήποι στις περισσότερες πρωτεύουσες των κρατών και σ’ άλλες μεγάλες πόλεις. Οι σπουδαιότεροι είναι του Παρισιού, του Λονδίνου, που θεωρείται από τους πλουσιότερους σε ζώα, του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, που έχει όλα σχεδόν τα ζώα της Β. και Ν. Αμερικής, της Ν. Υόρκης, της Ρώμης, του Βερολίνου, του Αμβούργου, της Μόσχας, του Τόκιο, του Μόντρεαλ, της Ουάσιγκτον, του Άμστερνταμ, της Στοκχόλμης, της Βασιλείας κ.ά.

Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος ζωολογικός κήπος είναι το «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» που βρίσκεται στα Σπάτα. Περιλαμβάνει τεράστια ποικιλία πουλιών, ερπετά, ζώα της ελληνικής πανίδας, της αφρικανικής σαβάνας και διάφορα άλλα ζώα από όλο τον κόσμο.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση