ζεύξη, ασυρματική – coupling

Ζεύξη

Η ζεύξη που επιτυγχάνεται μέσω των ραδιοκυμάτων και φέρνει σε ραδιοτηλεφωνική ή ραδιοτηλετυπική επικοινωνία δύο άτομα ή γενικά δύο τόπους που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ο μηχανισμός διάδοσης των ραδιοκυμάτων είναι γενικά ο ίδιος σ’ όλη την περιοχή συχνοτήτων. Διάφοροι [GLi] όμως παράγοντες, όπως είναι η μικρή απόσταση των πηγών ακτινοβολίας από τη Γη, η καμπυλότητα επιφάνειας της Γης, η τροπόσφαιρα, τα διάφορα στρώματα της ιονόσφαιρας κτλ. επιδρούν κατά διαφορετικό τρόπο στις διάφορες περιοχές συχνοτήτων. Για το λόγο αυτόν αποφασίστηκε να διαιρεθεί το φάσμα των ραδιοκυμάτων σε περισσότερες ταινίες συχνοτήτων.

Η διαίρεση του φάσματος ραδιοκυμάτων φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

ΟνομασίαΌρια μηκών κύματοςΌρια συχνοτήτων
Πολύ μακρά30.000-3.000 μ.10-100 KHz
Μακρά3.000-600 μ.100-500 KHz
Μεσαία600-200 μ.500-1500 KHz
Σχετ. βραχέα200-100 μ.1500-3000 KHz
Βραχέα100-25 μ.3-12 MHz
Υπερβραχέα25-1 μ.12-300 ΜΗz
Μικροκύματα100-1 εκ.300-30.000 ΜΗz

Σ’ αυτή την περιοχή των ραδιοκυμάτων η μεταφορά της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας γίνεται με τρεις τρόπους:

α) με τις γραμμές μεταφοράς,

β) με τους κυματαγωγούς   και   

γ) με ελεύθερα κύματα.

Τα κύματα που διαδίδονται με τους δύο πρώτους τρόπους λέγονται «οδηγούμενα ηλεκτρομαγνητικά κύματα», ενώ τα διαδιδόμενα με τον τρίτο τρόπο λέγονται «ελεύθερα διαδιδόμενα κύματα μέσω της ατμόσφαιρας» και είναι αυτά που επιτυγχάνουν την ασύρματη ζεύξη. Οι διατάσεις οι οποίες επιτρέπουν τη μεταφορά της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας από μια γραμμή μεταφοράς ή έναν κυματαγωγό στον ελεύθερο χώρο λέγονται κεραίες και χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που είναι αδύνατη ή αντιοικονομική η μεταφορά της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας μέσω των γραμμών μεταφοράς ή κυματαγωγών.

Αυτό συμβαίνει π.χ. στην επικοινωνία με κινούμενα μέσα (πλοία, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, διαστημόπλοια) ή στη ραδιοφωνία, όπου απαιτείται η ενέργεια να διαχέεται στο χώρο για να είναι δυνατή η λήψη από περισσότερους δέκτες.  (DiaDosis.gr)

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →