Κοινή ονομασία δίπτερων εντόμων. Πιο χαρακτηριστικό είδος είναι η Μυία η οικιακή (Musca domestica), η κοινή μύγα. Βρίσκεται σε όλο τον κόσμο, στις πόλεις και την ύπαιθρο. Η παρουσία της είναι[GLi]συχνή κυρίως το καλοκαίρι, αλλά στα ζεστά κλίματα είναι παρούσα όλο το χρόνο.
Έχει μήκος 0,5 ως 1 εκ. και χρώμα μαύρο και κιτρινωπό στην κοιλιά.
Στο κεφάλι έχει δυο μεγάλα σύνθετα μάτια, κοντές κεραίες και προβοσκίδα μυζητική που τελειώνει σε σπογγώδη χείλη.
Στο θώρακα φέρει ένα ζεύγος πτερύγων, ενώ ένα δεύτερο λειτουργεί ως όργανο ισορροπίας.
Στην άκρη των ποδιών της φέρει δυο νύχια σαν άγκιστρα και ανάμεσα σε αυτά βεντούζες για να περπατά σε οποιαδήποτε επιφάνεια χωρίς να γλιστράει.
Τρέφεται με οποιεσδήποτε οργανικές ουσίες, ακόμη και σε αποσύνθεση (κοπριές, σκουπίδια κ.ά.), τις οποίες απομυζά όταν είναι σε υγρή μορφή. Αλλιώς, τις διαλύει με ένα υγρό που αφήνει επάνω και μετά τις απομυζά. Πάνω σε αυτές το θηλυκό αποθέτει τα αβγά που γεννά ύστερα από μια μόνο γονιμοποίηση.
Τα αβγά εκκολάπτονται σε 8 ώρες ως 3 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Από αυτά βγαίνουν οι προνύμφες, που είναι σαν άσπρα μικρά σκουλήκια και γρήγορα γίνονται ακίνητες νύμφες, σαν μικρό σκούρο ρύζι. Σε 25 μέρες από τη γέννηση βγαίνουν τα τέλεια έντομα. Σε ένα καλοκαίρι η θηλυκή μύγα γεννά 10-12 φορές και περισσότερα από 100 αβγά κάθε φορά.
Η οικιακή μύγα δεν μπορεί να τσιμπήσει.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο είδος μύγας, που δεν το ξεχωρίζουμε από την κοινή, γιατί είναι σχεδόν όμοιο είναι η μύγα των [GLi] στάβλων ή αλογόμυγα (Stomoxys), που, όταν έχει συννεφιά, τσιμπά κυρίως τα πόδια. Ξεχωρίζει από την οριζόντια, μυτερή και άκαμπτη προβοσκίδα της και από τον τρόπο που «κάθεται» στους τοίχους, πάντα με το κεφάλι της προς τα πάνω. Και αυτή αναπαράγεται όπως και η πρώτη.
Η κοινή μύγα, που κάθεται ακόμη και πάνω σε περιττώματα, μεταφέρει με την προβοσκίδα και τα πόδια της πάνω στα τρόφιμα ακαθαρσίες και μικρόβια. Ο στόμοξυς, συχνός κυρίως το φθινόπωρο, είναι ακόμα πιο ενοχλητικός και πιο επικίνδυνος, γιατί με το τσίμπημα προκαλεί δερματίτιδες και μπορεί να μεταδώσει άμεσα μικροβιακές και παρασιτικές αρρώστιες, κυρίως τον άνθρακα.
Υπάρχουν γύρω στα 20.000 είδη που [GLi] ζουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά κανένα τους δε φτάνει σε συχνότητα τα δυο είδη παραπάνω είδη μύγας.