(ΥΓΕΙΑΣ)
Κλάδος της ιατρικής που διερευνά την επίδραση των βιοτικών παραγόντων στην υγεία των ανθρώπων και . . . .[GLi] τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την πρόληψη των ασθενειών και την περιφρούρηση της υγείας.
Ο κλάδος αυτός άρχισε να αναπτύσσεται συστηματικά από το 18ο αι. με την πειραματική μελέτη των επιδράσεων των εξωτερικών παραγόντων πάνω στον άνθρωπο. Συνακόλουθα εμφανίστηκαν τα πρώτα πειραματικά εργαστήρια υγιεινής που γρήγορα αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό.
Η υγιεινή διακρίνεται σε τομείς όπως:
1. Ατομική υγιεινή, που διερευνά τα προβλήματα της υγιεινής του σώματος του ανθρώπου.
2. Δημόσια υγιεινή, που ασχολείται με τους τομείς της ύδρευσης, αποχέτευσης, αποκομιδής και ταφής των απορριμμάτων, διαχείρισης των νεκροταφείων και άλλους τομείς που αφορούν στη δημόσια υγεία.
3. Υγιεινή της διατροφής, που ασχολείται με ζητήματα διατήρησης, συντήρησης, μεταφοράς και γενικά ποιότητας των τροφίμων.
4. Υγιεινή της εργασίας, που διερευνά την επίδραση των συνθηκών εργασίας πάνω στην υγεία του ανθρώπου (επαγγελματικές νόσοι κ.ά.).
5. Υγιεινή του περιβάλλοντος, που ασχολείται με την επίδραση της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην υγεία του ανθρώπου. Με θέματα υγείας ή υγιεινής που αφορούν τον παγκόσμιο πληθυσμό, όπως επιδημίες ή πανδημίες κ.ά.,[GLi] ασχολείται η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Λεξικός Όρος : (Υγιεινός, -η, -ον, = ο συν τελών στην υγεία).