Δεκέμβριος – Decembrios

   Ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους.

   Ο μήνας αυτός έχει 31 ημέρες.

   Η ημέρα την πρώτη του μηνός διαρκεί 9 ώρες και 48 λεπτά, και την τριακοστή πρώτη 9 ώρες και 32 λεπτά. Η μικρότερη ημέρα είναι η 21 Δεκε[GLi]μβρίου, που η διάρκεια της ημέρας είναι 9 ώρες και 29 λεπτά.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

   Μη λησμονήσετε τους φίλους και γνωστούς σας, που γιορτάζουν αυτόν τον μήνα.

Οι κυριότερες γιορτές του μήνα είναι : 

4ΔεκεμβρίουΒαρβάρας Μεγαλομάρτυρος.
5         «Σάββα  Ηγιασμένου.
6         «Νικολάου,  Επισκόπου Μύρων.
9         «Σύλληψης Αγίας Άννης.
10         «Μηνά  Μάρτυρος.
12         «Σπυρίδωνος  Επισκόπου Τριμυθούντος. 
13         «Ευστρατίου, Λουκά, . . .
15         «Ελευθερίου  Ιερομάρτυρος & Ανθής
17         «Διονύσιος, Δανιήλ, Μπέκυ, Ρεβέκκα,..  
22         «Αναστασίας  Φαρμακολυτρίας.
25ΔεκεμβρίουΗ ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
26         «Σύναξης  της  Θεοτόκου. – Εμμανουήλ,
27         «Στεφάνου  Πρωτομάρτηρος.
Πίνακας Ημερολογίου DiaDosis

        ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

   Οι γυναίκες που γεννήθηκαν τον Δεκέμβριο είναι όμορφες, καλοκαμωμένες και γενικά ζουν  πολλά χρόνια. Είναι φιλάρεσκες [GLi] καπριτσιόζες, ευαίσθητες στα κομπλιμέντα, θερμές στις αφοσιώσεις των, αισθησιακές. Τους αρέσουν οι διασκεδάσεις. Πολύ δειλές στη νεαρή τους ηλικία, γίνονται αργότερα τολμηρές, εγωίστριες, πονηρές. Ξέρουν να διευθύνουν τη ζωή τους με επιτηδειότητα και τάξη. Είναι πρακτικές λογικές επιθυμούν ν` ανεβαίνουν στην ζωή και να λάμπουν στο περιβάλλον τους. Ως σύζυγοι, είναι ζηλότυπες, προσπαθούν όμως να το κρύβουν.

   Οι άνδρες που γεννήθηκαν τον Δεκέμβριο είναι θετικοί και συνήθως φιλόδοξοι. Είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα για ν` ανέβουν και να αναδειχτούν. Δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν μεθόδους όχι και τόσο λεπτές. Ασχολούνται με την[GLi]πολιτική αλλά με πρακτικό τρόπο. Αντιμετωπίζουν τα πάντα με λεπτότητα και επιτηδειότητα, σπάνια όμως είναι ικανοί να συλλαμβάνουν ανώτερες ιδέες. Επειδή συνηθίζουν να καμαρώνουν  για ότι λίγο, ή πολύ κατόρθωσαν να είναι, η σοβαρότητα  που δείχνουν είναι επιφανειακή. Αγαπούν την άνεση, τις διασκεδάσεις και δεν παραμελούν τίποτε προκειμένου να ικανοποιήσουν τα πάθη τους. Πολλοί είναι μεθοδικοί, φρόνιμοι, κάποτε πονηροί, Ξέρουν να ελίσσονται, να προσαρμόζονται στις περιστάσεις και αποβλέπουν σε θέσεις υψηλές. Εξ` άλλου, είναι μελετηροί, προσεκτικοί, εργατικοί, προνοητικοί. Είναι προικισμένοι με ευστροφία, με διπλωματικό τακτ. Όλα τα πρόσωπα που γεννήθηκαν τον Δεκέμβριο υπόκεινται σχεδόν πάντοτε σε απότομες μεταβολές της τύχης.

        ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

   Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που έχει[GLi]τις περισσότερες γιορτές απ` όλους, γι` αυτό και σε πολλά μέρη τον ονομάζουν «ο γιορτάρης μήνας». Εξ` άλλου, επειδή είναι μήνας που πολύ λίγες γεωργικές εργασίες γίνονται, έχει χαρακτηρισθεί καταλλήλως από τον αγροτικό κόσμο με την παροιμία αυτή :

“Ο Δεκέμβρης και ο Γενάρης του διαβόλου το ζευγάρι», με τη σημασία ότι κατά τους μήνες αυτούς η σπορά δεν ευδοκιμεί

   Για την Ελληνίδα νοικοκυρά, ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας που έχει τις περισσότερες ασχολίες νοικοκυριού, εξ` αιτίας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Είναι κι` ο ποιο πολυέξοδος μήνας, λόγω των ποικίλων υποχρεώσεων που επιβάλουν οι δύο αυτές μεγάλες εορτές. Γι` αυτό λένε πως ο [GLi] Δεκέμβριος είναι ο μήνας που ξοδεύει ότι κέρδισαν οι έντεκα.

  ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  

Μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα, αχλάδια, καρότα, σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, σέλινο, ραδίκια, πατάτα φθινοπωρινή, σταφίδες, ξερά σύκα, φουντούκια, αμύγδαλα και κάστανα.

ΣΠΟΡΑ & ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

   Τον μήνα Δεκέμβριο σπέρνουμε σπανάκι, ραδίκια, σινάπια, ραπανάκια, και φυτεύουμε φράουλες.

   Μαζεύουμε τις γλάστρες σε μέρη με α[GLi]πάγκιο και ποιο ζεστό, καθώς επίσης, κλαδεύουμε τις ελιές, παράλληλα με το μάζεμά τους.  

[Εγκυκλοπαιδική Επέκταση του μήνα Δεκέμβριου]

Δεκέμβριος :  Από το λατινικό decem (δέκα), λόγω της θέσης που είχε στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο.

Δεκέμβριος  =  Ο τελευταίος μήνας του χρόνου. Στους Ρωμαίους αρχικά ήταν ο 10ος μήνας (από το λατινικό decem = δέκα). Όταν όμως προστέθηκαν, την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα και του Οκταβιανού, οι δύο μήνες Ιούλιος και Αύγουστος (από το όνομα [GLi] και τον τίτλο του αυτοκράτορα ο δεύτερος), ο Δεκέμβριος μετατέθηκε και έγινε ο 12ος μήνας, διατηρώντας όμως την παλιά ονομασία του.

Ο λαός μας ονομάζει το Δεκέμβριο Χριστουγεννάρη ή Χριστούγεννα, διότι το μήνα αυτόν γεννήθηκε ο Χριστός, και Αντρά, από τη γιορτή του Αποστόλου Ανδρέα, μετά την οποία αρχίζει.

Οι αρχαίοι Μακεδόνες τον ονόμαζαν Ανδιαίο.

Ο Δεκέμβριος συνδέεται με τη [GLi] Γέννηση του Χριστού και το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου).

Τις πρώτες μέρες του, με τις γιορτές των αγίων Βαρβάρας, Σάββα και Νικολάου, το κρύο στα ορεινά δυναμώνει και ο αϊ-Νικόλας, [GLi]συνήθως, «ασπρίζει τα γένια του», όπως λέει ο λαός, δηλαδή χιονίζει.

Από τις 22 Δεκεμβρίου η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει, ο ήλιος αρχίζει να φωτίζει και να θερμαίνει περισσότερο και στις 25 Δεκεμβρίου γεννιέται ο «Ήλιος της Δικαιοσύνης», ο Χριστός. «Η Γέννησίς Σου, Χριστέ ο θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω το φως …», ψάλλουν οι χριστιανοί.

 Τα Χριστούγεννα συνδέονται με τα κάλαντα, αλλά και με τους καλικάντζαρους, τα όντα του σκότους, που όλο το χρόνο στα έγκατα της Γης πριονίζουν το δέντρο που κρατάει τη Γη, μα πριν το αποτελειώσουν ο Ήλιος ζωοδότης αρχίζει την αναγέννηση[GLi] της φύσης.

Οι καλικάντζαροι τα Φώτα ξαναχάνονται στο σκοτάδι.

Χριστούγεννα Ξανά!
George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →