ροδιά – pomegranate

Ροδιά

Γένος θάμνων της οικογένειας των ροιοειδών και ειδικά το είδος «ροιά η κοινή, ή, πουνική», αναφέρεται από τους αρχαίους χρόνους στην Ελλάδα.

Κοινή ονομασία[GLi]του δικοτυλήδονου φυτού Πουνική η ροιά (Ρunica granatum) της οικογένειας Πουνικίδες, τάξη Μυρτώδη. Η ροδιά κατάγεται από την κεντρική Ασία και το Ιράν, όπου συναντάται αυτοφυής.  .  .  .

Στην Ελλάδα καλλιεργείται από τους αρχαιότατους χρόνους για τους καρπούς της, που είναι σωροκάρπια ή σίδια, γι’ αυτό παλιότερα ονομαζόταν σίδη ή σίδα.

Είναι φυλλοβόλος θάμνος ή δέντρο με αγκάθια, φύλλα μικρά γυαλιστερά, άνθη μεγάλα κόκκινα και καρπό συγκάρπιο με παχιά δερματώδη φλούδα, που περιέχει πολλές μικρές δρύπες με μαλακό χυμώδες περίβλημα χωρισμένες κατά ομάδες από μεμβρανώδη διαφράγματα.

Η ροδιά καλλιεργείται για τους χυμώδεις, δροσιστικούς, εύγευστους και υγιεινούς καρπούς της, τα ρόδια, τα οποία από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν και για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Η φλούδα τους χρησιμοποιούνταν στη βυρσοδεψία, ενώ τα ρόδια χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά και θεωρούνται σύμβολα γονιμότητας.

Ροδιά_Ρόδι

Από το χυμό τους παρασκευάζεται η γρεναδίνη.

Ολόκληρο το φυτό επίσης χρησιμοποιείται και ως καλλωπιστικό για την ωραία του εμφάνιση κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρποφορίας.

 Η καλλιέργεια της ροδιάς δε γίνεται σε ολόκληρους[GLi]οπωρώνες, αλλά με μεμονωμένα δέντρα στις άκρες οπωρώνων, λαχανόκηπων, κήπων και στις αυλές, κοντά σε αυλάκια νερού.

Ο Φλοιός της ρίζας της ροδιάς είναι στυπτικός και δίνει ένα φάρμακο κατά των παρασίτων του εντέρου.

Το κλάδεμα της ροδιάς είναι πολύ σημαντικό να γίνεται κάθε χρόνο από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Το κλάδεμα στα έχει σκοπό να κλαδευτεί έτσι ώστε να αερίζεται και να καρποφορήσει. Αυτό είναι το κλάδεμα για δένδρο χρόνων, έτοιμο. Αλλάζει το κλάδεμα του νεοσύστατου δένδρου.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →