(Μυθολογικό Λεξικό)
Ένας από τους ήρωες της Τροίας γιός του Πρίαμου και της Εκάβης, σύζυγος της Ανδρομάχης, πατέρας του Αστυάνακτα.
Ο Όμηρος στην ιλιάδα μεταχειρίζεται όλα τα ωραία επίθετα, τον παρουσιάζει ως γενναίο πολεμιστή, εφάμιλλο του Αχιλλέα, πρότυπο φιλόστοργου γιού του αφοσιωμένου συζύγου, ευνοούμενου του Απόλλωνα. Αντιμετώπισε στη μάχη τους κορυφαίους των Ελλήνων, επεχείρησε να πυρπολήσει τα ελληνικά πλοία, [GLi]τραυματίζοντας τον Οδυσσέα, το Διομήδη και τον Αγαμέμνονα, αλλά τον σκότωσε ο Αχιλλέας και έσυρε το πτώμα του γύρω από τα τείχη της Τροίας για να εκδικηθεί το φόνο του φίλου του Πάτροκλου.
Είχε γυναίκα την Ανδρομάχη και γιό του τον Αστυάνακτα.
Επίσης τον αναφέρει στην Ιλιάδα ο Όμηρος ως ανδροφόνο, επίσης ως πελώριο, ακόμη και ως ποιμένα των λαών, αλλά και ως χιονοσκέπαστο βουνό κ.α.
Καμία ανθρώπινη αδυναμία δε βρίσκει στον ήρωα αυτόν, που είναι ευγενής στους αδύνατους, υπερήφανος στους δυνατούς, ευλαβής στους θεούς, τρυφερός σύζυγος, φιλόστοργος πατέρας, αγαπητός των Θεών Απόλλωνα και Άρη, σκληρός πολεμιστής, φοβερός μονομάχος.
Ο Πάτροκλος σκοτώθηκε από αυτόν.
Μα την ίδια στιγμή η μοίρα του θανάτου, στη ζυγαριά των Θεών γέρνει προς το μέρος του Έκτορα. Γιατί εμφανίζεται ο Αχιλλέας ζητώντας εκδίκηση για το θάνατο του φίλου του.
Μπροστά στα τοίχοι της Τροίας γίνεται άγρια μονομαχία.
Ο Έκτορας τραυματίζεται θανάσιμα.
Αισθάνεται τρόμο, όταν ακούει τον Αχιλλέα που του λεει : «Τώρα σκυλιά και όρνεα θα σε φάνε».
Μάταια ο ετοιμοθάνατος Έκτορας παρακαλεί τον πρώτο των Ελλήνων να παραδώσει το νεκρό σώμα του στους δικούς του, για να τον κλάψουν και να τον θάψουν.
Ο Αχιλλέας όμως άκαμπτος δένει στο άρμα του το νεκρό σώμα του Έκτορα και το γυρίζει τρείς φορές γύρω στα τοίχοι της Τροίας και μόνο αργότερα, όταν ξαλάφρωσε από το θυμό, παραδίνει το πτώμα στο δυστυχισμένο πατέρα του Έκτορα τον Πρίαμο, για να το κλάψουν η Εκάβη, η Ανδρομάχη και όλοι οι Τρώες.