Αττίλας – Attila

ΑΤΤΙΛΑΣ

   Ανέβηκε στο θρόνο το 434 μ. Χ. με συμβασιλέα τον αδελφό του. Σε λίγο όμως τον δολοφόνησε, για να μείνει μόνος του στην βασιλεία. Την εποχή αυτή το κράτος των Ούννων, που εκτεινόταν γύρω[GLi]στο Δούναβη, ξανάρχισε πόλεμο κατά των βυζαντινών αυτοκρατόρων, γιατί δεν ήθελαν να του πληρώσουν πια φόρο. Τα άγρια στίφη του Αττίλα κατέστρεψαν και αιματοκύλισαν τη χερσόνησο του Αίμου.

   Σε λίγο ο Αττίλας στράφηκε ενάντια στην Δύση. Την άνοιξη του 451 συγκρούστηκε στην Καταλανική πεδιάδα της Γαλλίας με το Ρωμαίο στρατηγό Αέτιο και τους Βησιγότθους.

   Σε μία πολύνεκρη μάχη, που κράτησε από το απόγευμα ως τη νύχτα, 100.000 Ούννοι σκοτώθηκαν. Ο Αττίλας πρόλαβε να φύγει και να κρυφτεί στο περιχαρακωμένο στρατόπεδό του.

   Αυτή είναι η ονομαστή «Μάχη των Λαών», γιατί πήραν μέρος όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Το επόμενο έτος έφθασε[GLi]στη Ρώμη, αλλά ο πάπας του έδωσε άφθονο χρυσάφι και δε μπήκε στην πόλη.

   Το 453 ο φοβερός αυτός επιδρομέας και καταχτητής, που η ιστορία τον ονόμασε «Μάστιγα του Θεού», πέθανε από αιμορραγία της μύτης.

Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *