Αυγό – egg

ΑΥΓΑ

Ο άνθρωπος για την διατροφή του χρησιμοποιεί τα αβγά των πτηνών και από αυτά κυρίως τα αυγά της κότας. Εκτός από αυτά όμως χρησιμοποιεί και τα αβγά της χήνας, της πάπιας, καθώς και τα αβγά μερικών ψαριών, που πουλιούνται στο εμπόριο σαν αβγοτάραχο και χαβιάρι. Με το όνομα, πάντως, αβγά εννοούμε τα αβγά της κότας και για κάθε αυγό άλλης προέλευσης πρέπει να δηλώνεται και το είδος του. 

Στο εμπόριο υπάρχουν συνήθως[GLi]μόνο τα αβγά κότας, γιατί οι κότες είναι τα κατοικίδια πτηνά που γεννούν τα περισσότερα αβγά (γύρω στα 250 – 300 το χρόνο).

Η γεύση των αβγών διαφέρει ανάλογα με την τροφή που τρώνε τα πτηνά. Τα «ελεύθερης βοσκής» πτηνά δίνουν αβγά ποιο γευστικά, από τα «πτηνά εκτροφής». Επίσης το χρώμα του κρόκου εξαρτάται από την τροφή και συγκεκριμένα από την περιεκτικότητά της σε κορτίνια.

Μορφολογικά :  Ένα αβγό αποτελείται εξωτερικά από τη μεμβράνη του κελύφους, που σχηματίζει στο ένα άκρο του αβγού τον αεροθάλαμο (αμβλύς πόλος) και η οποία περικλείνει το λεύκωμα του αβγού. Στο κέντρο υπάρχει ο κρόκος, ή, λέκιθος, ή, κίτρινο του αβγού που είναι σφαιρικός και συγκρατείται στη θέση του με τις χάλαζες (βλεννώδεις χορδές).

Το βάρος ενός αβγού είναι περίπου 53 γραμμάρια.

Σύσταση :  Το κέλυφος αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο 70 – 89%, ανθρακικό μαγνήσιο 0,5 – 2%, φωσφορικό ασβέστιο και μαγνήσιο 0,5 – 5% και οργανικές ύλες 2 – 5%. Στο λεύκωμα περιέχονται αζωτούχες ουσίες, όπως «ωαλβουμίνη», «ωογλουλίνη» και «ωοφλαβίνη», «λεκιθίνη», «χοληστερίνη» και, τέλος, βιταμίνες και φυράματα. [GLi]Ο κρόκος περιέχει λίπος, νερό λιγότερο από το λεύκωμα, αζωτούχες επίσης ουσίες, κυρίως ωοβιτελίνηκαι λεβιτίνη, φυράματα, φωσφατίδια, πουρινικές βάσεις, γλυκόζη, χοληστερίνη, χρωστικές ουσίες, όπως λουτεϊνη, ξανθοφύλλη κ.λπ.

Βιταμίνες   A  &  D  σε μεγάλες ποσότητες, καθώς και  Β1Β2Ε  σε μικρές ποσότητες. Όσο ποιο κιτρινωπό χρώμα έχει ο κρόκος του αβγού, τόσο περισσότερες βιταμίνες περιέχει, γι` αυτό οι άνθρωποι προτιμούν τα αβγά που έχουν κρόκο ζωηρό κίτρινο, πιστεύοντας πως έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία ενός αβγού ισοδυναμεί με 40 γραμμάρια κρέας, ή, 150 γραμμάρια αγελαδινό γάλα.

Θρεπτικά συστατικά:  Ασβέστιο, σίδηρος, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, βιταμίνες της ομάδας Β.

Πρωτεΐνες για πρόβλημα των οστών και των αρθρώσεων.

Οφέλη:  Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα χρήσιμα συστατικά του αβγού (λεύκωμα, λίπη, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα) αφομοιώνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (μέχρι 95%).

Το λεύκωμα του αβγού έχει μεγάλη θρεπτική αξία, γιατί περιέχει τα πολύτιμα για τον οργανισμό[GLi] αμινοξέα :  λυσίνη, τρυποφάνη, ιστιδίνη, τυροσίνη, & κυστεϊνη.

Τα αμινοξέα, δεν είναι δυνατόν να συντεθούν μέσα στον οργανισμό και γι` αυτό πρέπει οπωσδήποτε να παίρνονται με την τροφή.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *