Βρογχίτιδα – bronchitis

broxitis

(Υγεία)

Βρογχίτιδα είναι η φλεγμονή των κύριων αεραγωγών των πνευμόνων. Μπορεί να είναι σύντομη (οξεία) ή χρόνια, η οποία διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και συχνά υπο[GLi]τροπιάζει. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν δύο η τρείς εβδομάδες, αν και ο βήχας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Τα πιο σημαντικά βήματα είναι να σταματήσετε το κάπνισμα και να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού και του φαρμακοποιού σας. Εάν διαγνωστεί νωρίς, μπορείτε να προλάβετε πιθανή βλάβη στους πνεύμονες.

Η οξεία βρογχίτιδα συνήθως ακολουθεί μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Αρχικά, επηρεάζει τη μύτη και το λαιμό και στη συνέχεια εξαπλώνεται στους πνεύμονες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει και βακτηριακή λοίμωξη στους αεραγωγούς. Αυτό σημαίνει ότι βακτήρια μολύνουν τους αεραγωγούς, επιπρόσθετα στον ιό.

Η  χρόνια βρογχίτιδα είναι μία μακροχρόνια πάθηση. Οι ασθενείς έχουν βήχα που παράγει περίσσεια βλέννα. Για να διαγνωσθείτε με χρόνια βρογχίτιδα θα πρέπει να έχετε παραγωγικό βήχα τις περισσότερες ημέρες του μήνα για τουλάχιστον 3 μήνες.

Τα συμπτώματα τύπου βρογχίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν :

Δυσφορία στο στήθος.

Βήχα που παράγει βλέννα. Εάν το χρώμα είναι κιτρινοπράσινο, είναι περισσότερο πιθανό να πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη.

Κόπωση.

Πυρετό, συνήθως χαμηλό.

Δύσπνοια που επιδεινώνεται με την προσπάθεια ή την ήπια δραστηριότητα.

Ακόμα και μετά την αποδρομή μιας οξείας βρογχίτιδας, μπορεί να έχετε έναν ξηρό, ενοχλητικό βήχα που εμμένει για αρκετές εβδομάδες.

Στα άτομα με κίνδυνο οξείας βρογχίτιδας περιλαμβάνονται :

Οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Τα άτομα με καρδιοπάθεια ή πνευμονοπάθεια.

Οι καπνιστές.

Συμβουλές για ανακούφιση :

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα ή ατμό στο μπάνιο.

Μην καπνίζετε.[GLi]

Πίνετε αρκετά υγρά.

Ξεκουραστείτε.

Μειώστε την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Πλένετε τα χέρια σας συχνά, για να αποφύγετε την εξάπλωση ιών και άλλων λοιμώξεων.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *