γλυκοπατάτα – glykopatata

γλυκοπατάτα

   Κοινή ονομασία του φυτού «Ιπομοία η μπατάτα», της οικογένειας Κομβολβουλίδες, της τάξης Σωληνανθών. Είναι ιθαγενές των θερμών περιοχών του νότιου ημισφαιρίου και ειδικότερα της Νότιας Αμερικής.

   Είναι φυτό αναρριχητικό, με φύλλα επιμήκη καρδιόσχημα. Τα άνθη της έχουν στεφάνη χοανώδη κωδωνοειδι [GLi] Πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή με τους οφθαλμούς των κονδύλων της, όπως γίνεται και με την πατάτα.

   Ο κόνδυλος της γλυκοπατάτας, που είναι στενόμακρος, πολλές φορές χοντρός, τρώγεται βραστός ή ψητός και είναι θρεπτική τροφή με γλυκιά και ευχάριστη γεύση.

   Η σάρκα του κονδύλου είναι άσπρη ή κοκκινωπή ή κιτρινωπή, γαλακτερή και σκληρή.

   Σήμερα καλλιεργείται στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές όλης της Γης, αλλά τη μεγαλύτερη παραγωγή έχουν η Βραζιλία, οι χώρες της Αφρικής και της ΝΑ Ασίας.

    Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε μικρή έκταση, κυρίως στα Επτάνησα, στην Εύβοια και στη Σύρο.

Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.