Γλώσσα – Language

γλώσσα

Μυώδες όργανο στη βάση της στοματικής κοιλότητας. Αποτελείται από ένα ελεύθερο τμήμα, γνωστό ως άκρη, ένα σώμα και ένα καθηλωμένο τμήμα, τη ρίζα. 

Η κάτω επιφάνειά της βρίσκεται στο[GLi]έδαφος του στόματος, ενώ η άνω επιφάνειά της είναι κυρτή και ακόμη περισσότερο προς τα πίσω, έτσι που να εφαρμόζει στην οροφή του στόματος. 

Στη ρίζα της η γλώσσα βρίσκεται σε επαφή και είναι στερεά συνδεδεμένη με το άνω άκρο του λάρυγγα, έτσι που σε μερικά άτομα που μπορούν να πιέσουν τη γλώσσα τους προς τα κάτω να φανεί η άκρη της επιγλωττίδας που προβάλλει προς τα πάνω. Η γλώσσα τροφοδοτείται με πολλά αιμοφόρα αγγεία και νεύρα και καλύπτεται από μια υψηλής εξειδίκευσης βλεννώδη μεμβράνη.

Το «σώμα» της γλώσσας αποτελείται από 17 μύες που τη διατρέχουν σε διάφορες κατευθύνσεις και εξυπηρετούν την αλλαγή σχήματος και κίνησης της γλώσσας μέσα στο στόμα.

Ο βλεννογόνος της κάτω επιφάνειας της γλώσσας είναι πολύ λεπτός, έτσι που τα αγγεία μπορούν να είναι ορατά. Στη μέση γραμμή υπάρχει μια πτυχή, ο χαλινός, ο οποίος ξεκινάει από το έδαφος του στόματος και προσκολλάται στην επιφάνεια της γλώσσας. Όταν ο χαλινός είναι κοντός, περιορίζεται πάρα πολύ η κίνηση της γλώσσας προς τα έξω.

Στην άνω επιφάνεια [GLi] ο βλεννογόνος είναι πυκνότερος και στο πρόσθιο τμήμα έχει προ εκβολές που ονομάζονται θηλές.

Οι θηλές της γλώσσας διακρίνονται ανάλογα με το σχήμα τους σε περιχαρακωμένες, φυλλοειδείς, μυκητοειδείς και τριχοειδείς.

Μέσα στις θηλές της γλώσσας υπάρχουν οι γευστικοί κάλυκες που είναι τα υποδεκτικά όργανα για την αίσθηση της γεύσης.

Τα γευστικά αισθήματα στον άνθρωπο διακρίνονται σε:

γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό που γίνονται αισθητά σε διαφορετικές περιοχές της γλώσσας. 

Όταν η γλώσσα γίνεται επίχριστη (λευκή), αυτό οφείλεται σε μη υγιεινή συλλογή επιθηλίου πάνω στις θηλές. 

Η σκληρότητα της γλώσσας στις γάτες και σε άλλα σαρκοβόρα ζώα οφείλεται στη μεγάλη προς τα πίσω κατεύθυνση των θηλών που βοηθάει στο καθάρισμα του κρέατος από τα οστά. 

Στην άκρη και στην περιφέρεια της γλώσσας υπάρχουν μυκητοειδείς θηλές, ενώ στο πίσω μέρος, σε σχήμα V, υπάρχει μια σειρά από 7-12 μεγάλες περιχαρακωμένες θηλές. 

Αυτές είναι μόλις ορατές στα περισσότερα στόματα, όταν η γλώσσα πιέζεται προς τα κάτω με ένα γλωσσοπίεστρο.

Η γλώσσα Νευρώνεται από κινητικά νεύρα (υπογλώσσιο, γλωσσοφαρυγγικό) και από αισθητικά για[GLi]την αίσθηση της γεύσης (γλωσσοφαρυγγικό, πνευμονογαστρικό και προσωπικό) και της αφής.

Οι κύριες λειτουργίες της γλώσσας είναι τρεις:

α) βοηθάει στο ανακάτεμα και στην κατάποση της τροφής,

β) είναι το αισθητήριο όργανο της γεύσης και

γ) παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή της ομιλίας.  

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *