Δέκαθλον – decathlon

δέκαθλο

Το δέκαθλο δεν έχει προκριματικό και διαρκεί δύο μέρες.

Την πρώτη μέρα, οι αθλητές συμμετέχουν κατά σειρά στα 100 μέτρα, στο άλμα εις μήκος, στη σφαιροβολία, στο άλμα[GLi]εις ύψος και στα 400 μέτρα.

Κατά τη δεύτερη μέρα των αγώνων, παίρνουν μέρος διαδοχικά στα 110 μέτρα με εμπόδια, στη δισκοβολία, στο άλμα επί κοντώ, στον ακοντισμό και στα 1.500 μέτρα.

Κάθε επίδοση ανά αγώνισμα δίνει ένα συγκεκριμένο προκαθορισμένο αριθμό βαθμών, ενώ νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών έπειτα από την ολοκλήρωση των δέκα αγωνισμάτων.

Οι αθλητές συμμετέχουν μια φορά στα αγωνίσματα δρόμων, ενώ έχουν από τρεις προσπάθειες ο καθένας στο άλμα εις μήκος και στα αγωνίσματα ρίψεων.

Εφόσον ένας αθλητής ακυρωθεί σε κάποιο από τα αγωνίσματα, μηδενίζεται η συνολική του προσπάθεια στον αγώνα.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στο τελικό[GLi]άθροισμα βαθμών, υπερισχύει μεταξύ των ισοβαθμούντων ο αθλητής που είχε περισσότερους βαθμούς σε μεγαλύτερο αριθμό αγωνισμάτων.

Αν και πάλι προκύψει ισοβαθμία, υπερισχύει εκείνος που είχε την υψηλότερη βαθμολογία σε κάποιο αγώνισμα.

Το δέκαθλο εντάχθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 1904, στη διοργάνωση του Σεντ Λούις.

Στο αγώνισμα αυτό διακρίθηκαν ο Αμερικανός Ο’ Μπράιαν, ο Βρετανός Τόμσον κ.ά.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *