δέντρο – tree

ΔΕΝΔΡΟ

Κάθε φυτό με ξυλώδη κορμό που διακλαδίζεται σε κάποιο ύψος πάνω από το έδαφος και σχηματίζει την κόμη. [GLi]Διακρίνεται καθαρά από το θάμνο, του οποίου η διακλάδωση του κορμού αρχίζει κατευθείαν από το έδαφος.

Με τη ρίζα, που είναι το υπόγειο μέρος του, το δέντρο στηρίζεται και παίρνει τα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος. Ο κορμός είναι το μέρος του δέντρου που είναι πάνω από τη γη. Επάνω στον κορμό και τα κλαδιά στηρίζονται τα άλλα μέρη του δέντρου, τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί. Άλλα δέντρα κρατούν τα φύλλα τους όλο το χρόνο και λέγονται αειθαλή ή αείφυλλα, όπως είναι η ελιά, τα εσπεριδοειδή κτλ., και άλλα ρίχνουν τα φύλλα τους το χειμώνα και λέγονται φυλλοβόλα, όπως η κερασιά, η μηλιά, η αχλαδιά κ.ά.

Ανάλογα με το ύψος, τα δέντρα διακρίνονται σε υψίκορμα, μεσόκορμα και βραχύκορμα. Υπάρχουν δέντρα που το ύψος τους είναι μεγαλύτερο από 100 μ., όπως ο ευκάλυπτος, η σεκόγια, το έλατο με ύψος 60-70 μ., το πεύκο με ύψος 25-50 μ., ο πλάτανος με ύψος 30-45 μ. Μερικά δέντρα ζουν πάρα πολλά χρόνια, όπως η δράκαινα 6.000 χρόνια, ο πλάτανος 4.000 και η ελιά 2.500 χρόνια.

Η ηλικία του δέντρου στις εύκρατες ζώνες υπολογίζεται από τον αριθμό των ετήσιων δακτυλίων που διακρίνονται σε κάθετη τομή του κορμού.

Ανάλογα με τη χρησιμότητά τους τα δέντρα διακρίνονται σε «δασικά», «οπωροφόρα» και «καλλωπιστικά». Τα δασικά δέντρα καλλιεργούνται για το ξύλο τους και τα άλλα βλαστικά μέρη τους, τα οπωροφόρα για την παραγωγή των καρπών και τα καλλωπιστικά γιατί διακοσμούν πάρκα, δεντροστοιχίες και κήπους.

Από τα δέντρα και κυρίως από τα δασικά παίρνεται η ξυλεία που χρησιμοποιείται για τις οικοδομές, την επιπλοποιία και ως καύσιμη ύλη. Διάφορες βιομηχανίες χρησιμοποιούν ορισμένα δέντρα για τις κατασκευές τους. Η αμαξοποιία χρησιμοποιεί τη λεπτοκαρυά, το πλατάνι και τη φτελιά. Οι βιομηχανίες που κατασκευάζουν βαρέλια την καστανιά και την οξιά. Η βυρσοδεψία χρησιμοποιεί κυρίως τους φλοιούς διαφόρων δέντρων, όπως της καστανιάς, του πεύκου, της ακακίας κτλ.[GLi] Η κλωστική βιομηχανία χρησιμοποιεί τα φύλλα και τους βλαστούς ορισμένων δέντρων (φιλύρα, μουριά) για να κατασκευάσει σχοινιά ή υφάσματα. Εκτός όμως από τη βιομηχανική χρησιμοποίηση, τα δέντρα είναι ωφέλιμα και με πολλούς άλλους τρόπους. Συγκρατούν το έδαφος με τις ρίζες τους, πλουτίζουν την ατμόσφαιρα με οξυγόνο, προστατεύουν άλλες καλλιέργειες από τους ανέμους (ανεμοφράχτες) και κάνουν εκμεταλλεύσιμα και τα πιο άγονα εδάφη δίνοντας στον άνθρωπο τους ωφέλιμους καρπούς τους.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *