Δεντρολίβανο – Rosemary

Δεντρολίβανο

Το Δεντρολίβανο είναι θάμνος αειθαλής που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών. Μπορεί να φτάσει σε πολύ μεγάλη ηλικία σε ύψος 2 μ.  

Το Δεντρολίβανο είναι φυτό με πυκνή βλάστηση.

Οι βλαστοί του είναι κατακόρυφοι, [GLi]ξυλώδεις και βγάζουν φύλλα αντίθετα, μικρά λογχοειδή δερματώδη με ωραίο πράσινο χρώμα και ευχάριστο άρωμα.

Τα άνθη είναι μικρά ασπρογάλανα, στις άκρες των βλαστών και στις μασχάλες των φύλλων.

Πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα που μπορούν να φυτευτούν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο. Επειδή όμως το φυτό είναι ευαίσθητο στο κρύο, στη Βόρεια Ελλάδα φυτεύονται την άνοιξη.

Το δεντρολίβανο ευδοκιμεί σ’ όλα τα εδάφη και είναι το πιο ανθεκτικό στην ξηρασία και το πιο ευαίσθητο στο κρύο φυτό.

Το δεντρολίβανο είναι διακοσμητικό, αλλά και πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό με ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα.

Μαζί με μυρτιά και δάφνη το χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή ανθοδεσμών για τις στέψεις, καθώς και ως αρωματικό και καλλυντικό.

Το φυτό, και κυρίως τα φύλλα, περιέχει ρητινώδεις ουσίες και αιθέρια έλαια με ευχάριστο άρωμα γι’ αυτό και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, καθώς και στη φαρμακευτική για τις διεγερτικές και τονωτικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιείται επίσης για την άρτυση φαγητών και κυρίως κρεατικών και ψαριών.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *