Εποχές – Seasons

(ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ)

Κάθε εποχή παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς το κλίμα ή τη διάρκεια μέρας και νύχτας. Στις εύκρατες ζώνες εναλλάσσονται[GLi]κατά τη διάρκεια του χρόνου τέσσερις εποχές: η άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και ο χειμώνας.

Η εναλλαγή των εποχών οφείλεται στο γεγονός ότι ο άξονας περιστροφής της Γης γύρω από τον εαυτό της δεν είναι κάθετος, αλλά παρουσιάζει κλίση 23°5΄ στο επίπεδο περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εναλλαγή των εποχών στις εύκρατες ζώνες, καθώς και τη διαφορετική διάρκεια μέρας και νύχτας κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Έτσι στις 21 Μαρτίου επικρατεί ισημερία (12 ώρες μέρα και 12 ώρες νύχτα) σε όλες τις περιοχές της Γης.

Από τις 21 Μαρτίου ως τις 23 Σεπτεμβρίου το βόρειο ημισφαίριο αρχίζει να στρέφεται προς τον Ήλιο.

Η μέρα σταδιακά μεγαλώνει στη βόρεια εύκρατη ζώνη μέχρι τις 21 Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο), οπότε[GLi]έχουμε τη μεγαλύτερη διάρκεια μέρας (15 ώρες) και τη μικρότερη διάρκεια νύχτας (9 ώρες).

Η θερμοκρασία ανεβαίνει καθώς οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν σχεδόν κάθετα.

Από τις 21 Ιουνίου η διάρκεια της μέρας αρχίζει να μικραίνει.

Αντίθετα φαινόμενα συμβαίνουν στη νότια εύκρατη ζώνη.

Το ίδιο διάστημα στη βόρεια πολική ζώνη επικρατεί η μεγάλη πολική μέρα, ενώ στη νότια εύκρατη ζώνη η μεγάλη πολική νύχτα. Στις 23 Σεπτεμβρίου επικρατεί και πάλι ισημερία σε όλη την επιφάνεια της Γης.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 21 Μαρτίου είναι στραμμένο προς τον Ήλιο το νότιο ημισφαίριο. Έτσι οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν πλάγια και η θερμοκρασία πέφτει. Η μέρα συνεχίζει να μικραίνει ως τις 21 Δεκεμβρίου (χειμερινό ηλιοστάσιο), οπότε έχουμε τη μικρότερη διάρκεια μέρας (9 ώρες) και τη μεγαλύτερη διάρκεια νύχτας (15 ώρες). Από κει και πέρα η μέρα σταδιακά μεγαλώνει μέχρι τις 21 Μαρτίου (εαρινή ισημερία). Αντίθετα φαινόμενα συμβαίνουν στη νότια εύκρατη ζώνη.

Το ίδιο διάστημα στη βόρεια πολική ζώνη επικρατεί η μεγάλη πολική νύχτα, ενώ στη νότια πολική ζώνη η μεγάλη πολική μέρα, όπου ο Ήλιος δε δύει.

Στις πολικές ζώνες επικρατεί κρύο όλο το χρόνο. Στην τροπική ζώνη επικρατεί ισημερία όλη τη διάρκεια του χρόνου, το κλίμα είναι θερμό και η αλλαγή των εποχών σε ορισμένες περιοχές χαρακτηρίζεται από τις βροχοπτώσεις (εποχή βροχών) ή την ξηρασία (εποχή ξηρασίας).

Η διάρκεια κάθε εποχής στο βόρειο ημισφαίριο είναι:

Άνοιξη          92 μέρες 20,2 ώρες

Καλοκαίρι     93 μέρες 14,4 ώρες

Φθινόπωρο    89 μέρες 18,7 ώρες

Χειμώνας       89 μέρες 0,5 ώρες

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *