ζώδια – zodia

Οι αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι πρόσεξαν ότι μέσα στη ζωδιακή ζώνη κινούνται οι πλανήτες διαγράφοντας τροχιές γύρω από τον Ήλιο.

Η ζώνη χωρίζεται σε 12 ίσα μέρη των 30° που ονομάστηκαν οίκοι (κατοικίες) του Ήλιου, γιατί μέσα σε κάθε ζώδιο[GLi]φαίνεται ότι παραμένει (κατοικεί), ο Ήλιος για ένα μήνα. Τα ζώδια αρχίζουν από το εαρινό ισημερινό σημείο γ με την παλιά σειρά:

– Κριός-Ταύρος-Δίδυμοι (Κάστορας και Πολυδεύκης)

– Καρκίνος-Λέων-Παρθένος (Περσεφόνη)

– Χειλαί Σκορπιού (αργότερα μετονομάστηκε σε Ζυγό)

– Σκορπιός-Τοξότης (Κένταυρος)

– Αιγόκερος (Παν)-Υδροχόος (Γανυμήδης)

  και 12ο οι Ιχθύες.

Λόγω όμως της ετήσιας μετάπτωσης των ισημερινών κατά 50΄΄,2 τόξου, η αρχή των ζωδίων (δηλαδή το γ) μέσα στα τελευταία 2.150 χρόνια μετατοπίστηκε προς τα πίσω κατά 2150 x 50΄΄,2 = 30°, περίπου (δηλαδή κατά ένα ζώδιο).

Έτσι ο 1ος οίκος (του Κριού) δεν αντιστοιχεί πια στον 1ο αστερισμό του Κριού, αλλά στο 12ο των Ιχθύων. Οπότε, την 21η Μαρτίου (εαρινή ισημερία) ο Ήλιος δεν μπαίνει στον Κριό, αλλά στον αστερισμό των Ιχθύων. Έχουμε δηλαδή μετάπτωση των ζωδίων.

Εξακολουθούμε όμως –για λόγους[GLi]ιστορικούς– να λέμε 1ο οίκο του Κριού και ας μην υπάρχει μέσα σ’ αυτόν ο αστερισμός του Κριού, αλλά των Ιχθύων. Το ίδιο γίνεται και με όλα τα άλλα ζώδια. Έτσι 2ο ζώδιο λέμε[GLi]τον Ταύρο, ενώ εκεί βρίσκεται ο προηγούμενος αστερισμός του Κριού κ.ο.κ.

Με τα ζώδια ασχολείται η αστρολογία, που κάνει προβλέψεις ανάλογα με τις θέσεις και τις αντίστοιχες αλληλεπιδράσεις της ακτινοβολίας των πλανητών.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *