ηλεκτρονικό ταχυδρομείο – E-mail

e-mail

(Πληροφορική)

Συνήθως τα μηνύματα που ανταλλάσσονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι μηνύματα κειμένου κωδικοποιημένα σε κώδικα ASCII. Ένα μήνυμα όμως μπορεί να περιλαμβάνει επισυναπτόμενα αρχεία, οπότε πρακτικά ο χρήστης μπορεί να στείλει οποιουδήποτε είδους πληροφορία (εικόνα, ήχο, βίντεο).

Υπάρχει η δυνατότητα το[GLi] μήνυμα να είναι κωδικοποιημένο σε κώδικα HTML (τον κώδικα των ιστοσελίδων του Web), οπότε το μήνυμα έχει τις δυνατότητες εμφάνισης που έχει και η ιστοσελίδα, δηλαδή εμφάνιση μορφοποιημένου κειμένου, εικόνων και υπερσυνδέσμων.

Ιστορικά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ήταν από τις πρώτες χρήσεις του Διαδικτύου και σήμερα ακόμη είναι η περισσότερο συχνά χρησιμοποιούμενη. Ένα μεγάλο ποσοστό των πληροφοριών που μετακινούνται στο Διαδίκτυο είναι μηνύματα e-mail. Το 1996 μάλιστα ήταν η χρονιά κατά την οποία για πρώτη φορά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ξεπέρασε σε κίνηση το παραδοσιακό ταχυδρομείο.

Η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προϋποθέτει ότι ο χρήστης έχει ήδη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μια τέτοια διεύθυνση χορηγείται συνήθως από το φορέα (δημόσιο οργανισμό ή ιδιωτική επιχείριση) που παρέχει υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο και η μορφή της είναι:

<όνομα χρήστη>@<όνομα domain του Διαδικτύου>, π.χ. info@malliaris.gr.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορεί να απευθύνεται σε μεμονωμένα άτομα μπορεί όμως να αποστέλλεται και σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων.

Μπορεί κανείς να είναι συνδρομητής σε υπηρεσία ταχυδρομικής λίστας (mailing list ή list server), οπότε κάθε[GLi] μήνυμα που στέλνει στη λίστα ένας συνδρομητής να μεταδίδεται άμεσα και στους υπόλοιπους.

Μια κακή χρήση της δυνατότητας μαζικού e-mail είναι το λεγόμενο «spam».

Το spam e-mail είναι η χωρίς άδεια αποστολή μηνυμάτων e-mail σε πολλούς αποδέκτες με εμπορικούς, διαφημιστικούς ή άλλους ιδιοτελείς σκοπούς.

Για τη συγγραφή, οργάνωση και επεξεργασία των ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπάρχουν ειδικά προγράμματα (e-mail utilities). [GLi]

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *