θρόμβωση – thrombosis

Ο σχηματισμός θρόμβων μέσα στα αγγεία ή στην καρδιά. Η διαδικασία πήξης μέσα στο σώμα εξαρτάται από τους ίδιους παράγοντες που πήζουν το αίμα έξω από το σώμα και εμπλέκονται το ινωδογόνο και τα άλατα ασβεστίου που κυκλοφορούν στο αίμα, όπως επίσης και τα αιμοπετάλια.

Η έμμεση αιτία θρόμβωσης είναι συνήθως κάποια βλάβη στο λείο επένδυμα (ενδοθήλιο) των αγγείων που συμβαίνει λόγω φλεγμονής ή αθηρώματος ή μιας χρόνιας πάθησης του αγγείου.

Το αίμα είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στην πήξη σε ορισμένες γενικές καταστάσεις όπως αναιμία, καρκίνος καθώς και στους ηλικιωμένους.

Θρόμβωση μπορεί να συμβεί και στα αγγεία του εγκεφάλου, προκαλώντας έτσι εγκεφαλικό επεισόδιο, σε άτομα των οποίων τα εγκεφαλικά αγγεία έχουν υποστεί χρόνιες αλλοιώσεις.

Η θρόμβωση των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που προσβάλλει, κατά κανόνα, μεσήλικες ή ηλικιωμένους ανθρώπους.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *