θύρα – Thyra

Θύρα

1)   Σε έναν υπολογιστή ή σε συσκευές τηλεπικοινωνίας μία θύρα (ή πόρτα) είναι ένα συγκεκριμένο σημείο[GLi]για τη φυσική σύνδεση μιας άλλης συσκευής, συνήθως με τη χρήση κάποιου ειδικού βύσματος και καλωδίου.

 Στους προσωπικούς υπολογιστές υπάρχουν οπωσδήποτε μία (ή μπορεί και περισσότερες) σειριακή θύρα και μία παράλληλη.

Η σειριακή επιτρέπει τη μετάδοση ψηφιακών δεδομένων τοποθετημένων στη σειρά (το ένα ψηφίο μετά το άλλο), ενώ η παράλληλη (που συνήθως χρησιμοποιείται για σύνδεση με τον εκτυπωτή) επιτρέπει την ταυτόχρονη μετάδοση δεδομένων σε ομάδες που κινούνται πάνω σε παράλληλες γραμμές μετάδοσης. Στις πιο σύγχρονες μητρικές κάρτες υπολογιστών υπάρχει και η θύρα τύπου USB (Universal Serial Bus).

Η ύπαρξη αυτής της θύρας είναι σημαντική καθώς επιτρέπει την εύκολη σύνδεση περιφερειακών (όπως πληκτρολόγιο, σαρωτή, εκτυπωτή, τηλεφώνου, παιχνιδομοχλού (joystick) κτλ.) χωρίς να απαιτείται η προσθήκη ειδικής κάρτας μέσα στον υπολογιστή, χωρίς να απαιτείται η επανεκκίνηση του υπολογιστή για την αναγνώριση των πρόσθετων μονάδων και ακόμη υποστηρίζοντας υψηλή ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων (μέχρι και 12 Mbps = εκατομμύρια bits το δευτερόλεπτο).

Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό της θύρας USB είναι ότι επιτρέπει την ταυτόχρονη σύνδεση πολλών περιφερειακών στη σειρά το ένα μετά το άλλο.

2) Στη σχεδίαση λογισμικού μια θύρα (χρησιμοποιείται και ο όρος «πόρτα») είναι ένα σημείο λογικής σύνδεσης των εφαρμογών μεταξύ τους. Κατά την επικοινωνία με χρήση του πρωτοκόλλου του διαδικτύου (το TCP/IP), μια θύρα είναι ένας καθορισμένος τρόπος ώστε η εφαρμογή πελάτης (client) να εντοπίσει το ζητούμενο πρόγραμμα εξυπηρέτη (server) στον υπολογιστή του δικτύου.

Οι εφαρμογές που κάνουν χρήση του TCP/IP (όπως το πρωτόκολλο http του Web) χρησιμοποιούν θύρες με προκαθορισμένους αριθμούς. Οι αριθμοί αυτοί μπορούν να παίρνουν τιμές από 0 μέχρι και 65535.

Οι θύρες από  0  μέχρι  1024  δεσμεύονται για χρήση από συγκεκριμένες υπηρεσίες. Π.χ. η θύρα 80 είναι η καθορισμένη πόρτα επικοινωνίας με τον Web server. Όταν η εφαρμογή εξυπηρέτης εκκινεί στον υπολογιστή, δεσμεύει τους προκαθορισμένους αριθμούς θυρών.

Το πρόγραμμα πελάτης που θέλει να επικοινωνήσει με το συγκεκριμένο εξυπηρέτη πρέπει να αποστείλει μια αίτηση εξυπηρέτησης στον κατάλληλο αριθμό θύρας.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *