Ικάριος – Icarius

Mythology

1) Σπαρτιάτης, πατέρας της Πηνελόπης από τη νύμφη Περίβοια. Σύμφωνα με μια παράδοση, κατασκεύασε τριάντα στάδια έξω από τη Σπάρτη, άγαλμα της Αιδώς, στο σημείο ακριβώς που χώρισε με την κόρη του, όταν αυτή έφυγε με τον Οδυσσέα για την Ιθάκη.

2) Ήρωας των Αθηνών γνωστός με τα ονόματα Ίκαρος και Ικαρίωνας. Σύμφωνα με αρχαίο μύθο, φιλοξένησε το Διόνυσο και ο θεός για να τον ανταμείψει του δίδαξε την αμπελου[GLi]ργία και την οινοποιία. Ο Ικάριος άρχισε να γυρίζει ολόκληρη την Αττική πάνω σε άρμα μαζί με τον πιστό του σκύλο και να διδάσκει στους ανθρώπους την αμπελοκαλλιέργεια, μοιράζοντάς τους και κρασί από αυτό που του έδωσε ο Διόνυσος. Μερικοί χωρικοί μέθυσαν και οι φίλοι τους, νομίζοντας ότι ο Ικάριος τους δηλητηρίασε, τον σκότωσαν και τον έριξαν σ’ ένα λάκκο. Όταν ο σκύλος γύρισε σπίτι μόνος, η κόρη του Ικάριου Ηριγόνη υποψιάστηκε το κακό που βρήκε τον πατέρα της και με οδηγό το σκύλο κατόρθωσε να βρει το πτώμα του. Η μεγάλη λύπη της την οδήγησε στον απαγχονισμό, αφού ευχήθηκε να έχουν όλες οι Αθηναίες παρθένες τον ίδιο θάνατο. Πραγματικά, η ευχή της Ηριγόνης έπιασε και πολλές κοπέλες κρεμάστηκαν. Οι Αθηναίοι ρώτησαν το μαντείο των Δελφών πώς να απαλλαγούν από την κατάρα. Εκείνο απάντησε ότι έπρεπε να καθιερωθεί γιορτή προς τιμή της Ηριγόνης. Έτσι καθιερώθηκε η «αιώρα», γιορτή που γινόταν κάθε χρόνο, κατά την οποία οι Αθηναίες παρθένες κρεμούσαν κούνιες (αιώρες) και κουνιόνταν σε αυτές τραγουδώντας μια ορισμένη ωδή.

George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *