ΙΟΥΝΙΟΣ – JUNE

ΙΟΥΝΙΟΣ - JUNE

(Ημερολόγιο)

Ο Ιούνιος είναι ο έκτος μήνας του έτους. Έχει 30 ημέρες. Η ημέρα την πρώτη του μηνός διαρκεί 15 ώρες και 49΄λεπτά και στην τριακοστή 16 ώρες και 4΄λεπτά. Η μεγαλύτερη ημέρα του έτους είναι η 23 Ιουνίου (διάρκεια 16 ώρες και 7΄λεπτά).  .   .   

  Τον Ιούνιο ο ήλιος βρίσκεται[GLi]στο ζώδιο του καρκίνου.  Ο Ιούνιος είναι ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού.

Είναι ο μήνας Πάναμος των αρχαίων Μακεδόνων.

       ΜΥΘΟΙ & ΕΚΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΥ

   Πήρε την ονομασία του από την Ρωμαϊκή θεότητα Ζούνο, η οποία αντιστοιχούσε στην Θεά Ήρα.  Επίσης μία άλλη εκδοχή μας λέει ότι προέρχεται από τον πρώτο ύπατο της Ρώμης Λευκίου Ιουνίου Βρούτου.

        ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

     Μη λησμονείτε να συγχαρείτε τους φίλους σας και τις φίλες σας που γιορτάζουν αυτό τον μήνα.

Οι κυριότερες εορτές αυτού του μήνα είναι:

29   Ιουνίου   Πέτρου & Παύλου των Αποστόλων

30   Ιουνίου   Σύναξης των Δώδεκα Αποστόλων

Επίσης οι κινητές εορτές είναι :    

4       Ιουνίου     Μάρθα

3       Ιουνίου     Των Αγίων Πάντων

29     Ιουνίου     Πέτρου + Παύλου

        ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

   Οι γυναίκες που γεννήθηκαν τον Ιούνιο μήνα είναι συνήθως αρκετά όμορφες. Έχουν οβάλ πρόσωπο, κοντή μύτη, μικρό στόμα, διάφανη επιδερμίδα. Είναι αισθησιακές καπριτσιόζες και κάποτε πολύ δύσκολες. Αγαπούν ορμητικά, κλίνουν προς τις διασκεδάσεις, είναι λαίμαργες και φιλάργυρες, κρατούν για τον εαυτό τους μερικές κρυμμένες σκέψεις. [GLi]Οι χαριτωμένοι τρόποι τους τις κάνει γενικά να αρέσουν πολύ. Το σχεδόν αφηρημένο πάντοτε ύφος τους δεν τις εμποδίζει να αντιλαμβάνονται ότι θετικό υπάρχει γύρο τους στη ζωή. Είναι επίμονες, δραστήριες, εργατικές, ικανές για πράξεις αυτοθυσίας.

   Οι άνδρες που γεννήθηκαν τον Ιούνιο μήνα είναι προικισμένοι με ζωηρή νοημοσύνη και κλείνουν προς τα ωραία πράγματα. Η ευσυγκίνητη ιδιοσυγκρασία τους, τους προδιαθέτει για όλες τις παρεκκλίσεις. Διψούν για καινούργιες διαρκώς συγκινήσεις. Αγαπούν τις ανέσεις, τις διασκεδάσεις κάθε είδους. Κατ` αντίθεση, όμως, που παρατηρείτε συχνά, έχουν το ένστικτο της οικονομίας, κάποτε μάλιστα και της φιλαργυρίας. Πολλοί είναι αισθησιακοί και φιλέρι δες. Υπακούουν περισσότερο στη φαντασία τους παρά στη λογική τους. Προσηλώνονται στο σπιτικό τους, στην οικογένειά τους  από εγωισμό μάλλον και εξ` αιτίας των ικανοποιήσεων, [GLi]που προσφέρει η οικογενειακή ζωή. Περισσότερο θετικοί παρά ενεργητικοί και τολμηροί, όταν υπερνικούν τα εμπόδια που θέτει μπροστά τους ο ίδιος ο εγωισμός τους, επιτυγχάνουν στη ζωή, αν και σπάνια πλουτίζουν.

Iounios

        ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΥ

   Τον μήνα Ιούνιο τον ονομάζουν «θεριστή», διότι είναι ο μήνας του θερισμού (οι γεωργοί θερίζουν τα σπαρτά). Άλλες ονομασίες του μήνα Ιούνιου είναι, Αλυθτσατσής από την Κάλυμνο, Ρινιαστής από την Πάρο, Ορνιαστής από την Άνδρο, (για τον τότε τελούμενο ερινεασμό των σύκων). Κερασινός από τον Πόντο, και Κερασάρης στα Γρεβενά, Επίσης Άι-Γιαννίτης (γιατί στις 24 γιορτάζουμε τη γέννηση του Ιωάννη του Προδρόμου. Επειδή μοιάζουν τα ονόματα[GLi] του Ιουνίου και του Ιουλίου, ο λαός τον πρώτο τον ονομάζει Πρωτογιούλη και το δεύτερο Δευτερογιούλη. Οι μέρες του Ιουνίου είναι μεγάλες (η 23η είναι η μεγαλύτερη μέρα του έτους) και η δουλειά είναι πολύωρη και κοπιαστική για τους αγρότες.

ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΥ

   Βερίκοκα, κεράσια, φράουλες, πρώιμες ποικιλίες σε ροδάκινα, φασολάκια, αγγούρια, βλίτα, κρεμμύδια φρέσκα, ντομάτες (πρώτες υπαίθριες), ανοιξιάτικη πατάτα. . .

ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΥ

   Φυτεύομαι πράσα και μαζεύουμε ξερά κουκιά.  Σπέρνουμε Σέλινα.  

Ποτίζουμε μόνο το βράδυ.  

Σχηματίζεται ο ανθός στην Ελιά, οπότε έχουμε τα πρώτα ραντίσματα.  Επίσης σαν επισήμανση, στα λουλούδια μεγάλη προσοχή μη καούν από την πολύ ζέστη, που έχει ο μήνας.  Επίσης [GLi]οι γεωργοί προσέχουν ιδιαίτερα τα αμπέλια τους.  Καθώς γίνεται και το μάζεμα των σιτηρών.  

Ο ποιο πλούσιος μήνας σε δουλειές για την γεωργία.   

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *