Ιούλιος – July

SUMMER

(Ημερολόγιο)

Η πρώτη του ημέρα (στην 1η του μηνός)  έχει διάρκεια 16 ώρες και 4΄λεπτά. Στης 31 του μηνός η ημέρα έχ[GLi]ει διάρκεια 15 ώρες και 7΄λεπτά. Έτσι βλέπουμε να μικραίνει η ημέρα από την αρχή του μήνα έως την τελευταία του ημέρα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Μη λησμονήσετε να συγχαρείτε τους φίλους και γνωστούς σας που τυγχάνει να εορτάζουν αυτόν τον μήνα.  Οι κυριότερες εορτές αυτού του μήνα είναι : 

1   Ιουλίου   Κοσμά & Δαμιανού των Αναργύρων.

7   Ιουλίου   Κυριακής μεγαλομάρτυρος & Οδυσσέα.

8   Ιουλίου   Προκοπίου μεγαλομάρτυρος.

17  Ιουλίου   Μαρίνας μεγαλομάρτυρος.

20 Ιουλίου   Προφήτου Ηλία.

22 Ιουλίου Μαγδαληνής

26 Ιουλίου Αγίας Παρασκευής

27 Ιουλίου Αγίου Παντελεήμωνος

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Στη λαογραφία ο Ιού[GLi]λιος αποκαλείται και Αλωνάρης, γιατί τότε συνήθως γίνεται το αλώνισμα των σιτηρών.

Ονομάζεται ακόμα και Αϊ-Λιας, από τη γιορτή του προφήτη Ηλία (στις 20 Ιουλίου), Γυαλιστής ή Γυαλινός, γιατί τότε αρχίζουν να γυαλίζουν, να ωριμάζουν δηλαδή τα σταφύλια, Φουσκόμηνας ή Χασκόμηνας, γιατί από το μήνα αυτόν αρχίζουν να ωριμάζουν (να φουσκώνουν και να σκάζουν) τα σύκα, Θεριστής σε ορεινά μέρη, γιατί τότε πραγματοποιείται ο θερισμός των σιτηρών. Επίσης λέγετε από τους χωρικούς μας και χορτοθέρτς.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Οι γυναίκες που γεννήθηκαν τον μήνα Ιούλιο είναι γενικά όμορφες, πολύ αισθηματικές, πολύ αξιαγάπητες, αλλά η καρδιά τους πολλές φορές τις παραπλανά. Έχουν θάρρος, ετοιμότητα, χαρακτήρα ζωηρό και είναι μνησίκακες. Έχουν καλή καρδιά και είναι ειλικρινείς. Οι ιδέες των είναι ευγενικά υψηλές. Είναι προδιατεθειμένες για μία ζωή μάλλον αισθηματική, στην οποία ο έρως είναι η κυριότερη έκφραση της ψυχής.

 Οι άνδρες που γεννήθηκαν τον μήνα Ιούλιο είναι γενικά περήφανοι και γενναίοι. Διακρίνονται για την ειλικρίνειά τους, την ευγένειά τους, την εντιμότητα που τους διακατέχει. Αρέσουν πολύ στις γυναίκες χάρις στον αισθηματικό και ανδροπρεπή ταυτόχρονα τύπο τους. Ο πνευματικός κόσμος τους είναι πλατύς, ή διανοητικότητά τους ανώτερη. Ακριβείς στις προσπάθειες τους, πετυχαίνουν πολύ συχνά στη ζωή τους. Τους αρέσουν οι τιμές, πρέπει όμως να φυλάσσονται από τις μεταφορές της τύχης, για τις οποίες συχνά αιτία είναι ο άμετρος εγωισμός τους.

ΙΟΥΛΙΟΣ

ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ

Βύσσινα, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια, ντομάτες, φασολάκια, αγγούρια, κολοκυθάκια, βλίτα, πιπεριές, μελιτζάνες.

  ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟΥ

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ :    Το πρώ[GLi]το θειάφισμα στο κλήμα πριν ανοίξει το άνθος, το δεύτερο όταν οι ρώγες είναι μικρές. Όλες τις εργασίες που πρέπει για το κλήμα….

ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ :  Μπολιάσματα στις βερικοκιές, ψεκασμούς στις ελιές κατά του δάκου και άλλων ασθενειών, έχουμε και την ωρίμανση των σύκων. …

ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ :  Σπέρνουμε όψιμα αγγούρια, κόβουμε τις τελευταίες αγγινάρες, καθώς επίσης μαζεύουμε μποστανικά….

ΓΕΩΡΓΙΑ :  Ολοκληρώνεται ο θερισμός και συνεχίζεται ο αλωνισμός στα ορεινά. Αρχίζει η συγκομιδή πρώιμη ξερικού καλαμποκιού και τελειώνει η σπορά του όψιμου καλαμποκιού καθώς και του φασολιού αν έχουν φυτευτεί μαζί. Γίνεται ψεκασμός της μελίγκρας και όλων των ασθενειών. . .

ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ :  Φυτεύουμε σκαλίζουμε ποτίζουμε με άφθονα νερά. . . κυκλάμινα… γαρίφαλλα…

JULY

(Εγγυκλοπαιδικά πρόσθετα)

Ο έβδομος μήνας του έτους. Ονο[GLi]μάστηκε έτσι από το όνομα του Ρωμαίου στρατηγού και πολιτικού Γάιου Ιουλίου Καίσαρα.

Προηγούμενα λεγόταν Κυρινάλιος και ήταν ο πέμπτος στο ημερολόγιο του Ρωμύλου.

Ο Μάρκος Αντώνιος αντικατέστησε την παλιά ονομασία για να τιμήσει το μεταρρυθμιστή του ρωμαϊκού ημερολογίου, που γεννήθηκε το μήνα αυτόν.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *