Κίρκη – Circe

στο νησι της Κιρκης

(Μυθολογία)

Ήταν θυγατέρα του Ήλιου και της Ωκεανίδας Πέρσης.

  Σύμφωνα με το μύθο, η Κίρκη κατοικούσε στο νησί Αιαία, σε ανάκτορο τριγυρισμένο από δάσος. Είχε την[GLi]ικανότητα να μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε γουρούνια, όπως έκανε και τους συντρόφους του Οδυσσέα, όταν έφτασαν στο νησί της.

Ο Οδυσσέας, με τη βοήθεια του Ερμή, ανάγκασε την Κίρκη να επαναφέρει τους συντρόφους του στην ανθρώπινη μορφή τους. Σύμφωνα με την «Τηλεγόνεια», ο Οδυσσέας απέκτησε από την Κίρκη γιο, τον Τηλέγονο, ο οποίος αργότερα σκότωσε τον πατέρα του και παντρεύτηκε την Πηνελόπη.

Η ίδια η Κίρκη παντρεύτηκε τον Τηλέμαχο.

Σύμφωνα με άλλη παραλλαγή του μύθου, η Κίρκη ήταν κόρη του Αιήτη και της Εκάτης και αδερφή της Μήδειας. Η Εκάτη τη μύησε στα μυστικά της μαγείας. Ως πράξεις της Κίρκης αναφέρονται η κάθαρση των Αργοναυτών από το φόνο του Άψυρτου, η μεταμόρφωση της Σκύλλας, που αρχικά ήταν ωραία κοπέλα, σε τέρας, για λόγους ζηλοτυπίας κ.ά.

Κατά τον Ησίοδο η Κίρκη κατοικούσε στην Τυρρηνική θάλασσα και απέκτησε παιδιά από τον Οδυσσέα, τον Άγριο και το Λατίνο, οι οποίοι βασίλεψαν στους Τυρρηνούς.

Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *