καρωτίδες – karotides

Καρωτίδες

(Ανατομίας)

Από τις μεγαλύτερες αρτηρίες του σώματος διακρίνονται σε αριστερή και δεξιά κοινή καρωτίδα, που η καθεμιά διακλαδίζεται σε μέσα και έξω.

Έτσι ο αριθμός τους φθάνει τις 6.

Η αριστερή κοινή καρωτίδα είναι κανο[GLi]νικός κλάδος του αορτικού τόξου, ενώ η δεξιά είναι κλάδος της ανώνυμης αρτηρίας.

Οι κοινές καρωτίδες πηγαίνουν προς τα πάνω και όταν φτάσουν το ύψος του πάνω χείλους του θυρεοειδούς χόνδρου του λάρυγγα, αποσχίζονται στη μέσα και έξω καρωτίδα.

Στην πορεία τους οι κοινές καρωτίδες μαζί με τις μέσα σφαγίτιδες φλέβες και τα πνευμονογαστρικά νεύρα, περιβάλλονται από ένα αγγειώδες έλυτρο και αποτελούν το αγγειονευρώδες δεμάτιο του τραχήλου.

Η έξω καρωτίδα πηγαίνει στην αρχή στο καρωτιδικό τρίγωνο μπροστά από τη μέσα καρωτίδα.

Στη συνέχεια προχωρεί πίσω από το σώμα του «διγάστορος μυός» και φτάνει στη γωνιά και κατόπιν στον κόνδυλο της κάτω γνάθου, όπου αποσχίζεται στην επιφανειακή κροταφική και τη μέσα γναθιαία αρτηρία.

Κατά την πορεία της δίνει διάφορους κλάδους που αιματώνουν το λάρυγγα, τη γλώσσα, το θυρεοειδή αδένα, το φάρυγγα κ.ά.

Η έσω καρωτίδα περνά διαμέσου του έξω καρωτιδικού τρήματος, προχωρά στην καρωτιδική αύλακα μέσα στο σηραγγώδη κόλπο και διαπερνά τη σκληρή μήνιγγα του εγκεφάλου, όπου[GLi]αποσχίζεται σε πολλούς κλάδους. Στην πορεία της δίνει πολλούς κλάδους, με τους οποίους αιματώνονται τα μάτια, τα αφτιά, ο εγκέφαλος κ.ά.

Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.