Κατακλυσμός – Flood

καραβι

Ο Δευκαλίωνας άκουσε τον πατέρα του, κατασκεύασε μια τεράστια ξύλινη κιβωτό και τη γέμισε με τρόφιμα και άλλες προμήθειες.

Σε λίγο μπήκε[GLi]σε εφαρμογή το σχέδιο του Δία. Κατάμαυρα πυκνά σύννεφα μαζεύτηκαν απειλητικά πάνω από ολόκληρη την επιφάνεια της γης. Ο Δίας έριχνε αμέτρητες αστραπές και βροντές και όλα έδειχναν πως έφτανε η συντέλεια του κόσμου. Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα μπήκαν αμέσως στην ξύλινη κιβωτό. Σε λίγο άνοιξαν οι ουρανοί και άρχισε να πέφτει καταρρακτώδης βροχή.

Πέρασαν αρκετές μέρες και η βροχή δε σταματούσε. Άρχισαν πια να ξεχειλίζουν τα ποτάμια και οι λίμνες. Τα ορμητικά νερά παράσερναν τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι πεδιάδες εξαφανίστηκαν και οι πολιτείες βού[GLi]λιαξαν. Καταστράφηκαν τα χωράφια και τα σπίτια και πνίγηκαν όλοι οι άνθρωποι και τα ζώα. Απ’ αυτά σώθηκαν μόνο όσα πρόλαβαν να τρέξουν στις κορυφές των ψηλών βουνών. Εννιά μέρες και εννιά νύχτες συνεχίστηκε το κακό αυτό. Τη δέκατη μέρα ο Δίας αποφάσισε να σταματήσει τη βροχή.

Η Γη όμως είχε ήδη μετατραπεί σε απέραντη θάλασσα και μόνο οι κορυφές των ψηλότερων βουνών ξεχώριζαν. Η κιβωτός που έπλεε εννιά μερόνυχτα σταμάτησε πάνω στην κορυφή του Παρνασσού ή της Όθρυς ή του Άθω ή στη Δωδώνη. Μόλις τραβήχτηκαν τα νερά ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα, που δεν είχαν πάθει απολύτως τίποτα, βγήκαν από την κιβωτό τους και χαρούμενοι πάτησαν το πόδι τους στη γη. Αμέσως έκαναν θυσία στον Δία και τους υπόλοιπους Ολύμπιους θεούς.

 Ο Δίας ευχαριστήθηκε πολύ από την πίστη και την αφοσίωση του ζευγαριού. Αμέσως έστειλε τον αγγελιοφόρο του, το γοργοπόδαρο Ερμή, να ρωτήσει τους μοναδικούς κατοίκους της γης τι δώρο ήθελαν να τους κάνει. Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα θλιμμένοι απάντησαν στον Ερμή ότι δεν άντεχαν να ζούνε μόνοι τους και ήθελαν για παρέα και άλλους ανθρώπους.

Ο Δίας άκουσε την επιθυμία τους και τους πρόσταξε να ρίξουν πάνω από τους ώμους τους τα οστά των μητέρων τους.

 Η Πύρρα μόλις άκουσε το χρησμό έφριξε από τη φοβερή ασέβεια, όμως ο Δευκαλίωνας κατάλαβε πως[GLi]ο θεϊκός πατέρας εννοούσε τις πέτρες, τα οστά της Γης, που είναι η Παγκόσμια Μάνα. Έτσι άρχισαν[GLi] σε λίγο με καλυμμένο πρόσωπο και χωρίς να γυρίσουν πίσω το κεφάλι τους να ρίχνουν πέτρες πάνω από τους ώμους τους. Από τις πέτρες που πέταξε ο Δευκαλίωνας γεννήθηκαν άντρες και από τις πέτρες που πέταξε η Πύρρα γεννήθηκαν γυναίκες.

 Έτσι γέμισε η γη πάλι από ανθρώπους που ζευγάρωναν μεταξύ τους και πλήθαιναν όλο και περισσότερο.

Ο Δευκαλίωνας ύστερα έχτισε δώδεκα βωμούς προς τιμή των Ολύμπιων θεών. Λένε ότι ίδρυσε πολιτείες και βασίλεψε ανάμεσα στους ανθρώπους. Το βασίλειό του τοποθετείται στη Θεσσαλία, στην περιοχή της Φθίας. Μαζί με την Πύρρα απέκτησαν και δικά τους παιδιά, δυο γιους και δυο κόρες: τον Έλληνα τον Αμφικτίονα, τη Μελανθώ και την Πρωτογένεια. 

    Από τον Έλληνα πήραν το όνομά τους οι Έλληνες.

Παιδιά του Έλληνα ήταν ο Δώρος, ο Αίολος και ο Ξούθος και εγγόνια του ο Αχαιός και ο Ίωνας. Από αυτούς πήραν το όνομά τους όλα τα ελληνικά φύλα, οι Δωριείς, οι Αιολείς, οι Αχαιοί και οι Ίωνες.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *