(Γεωγραφία)
Πρωτεύουσα της Δανίας. Έχει 1.081.673 κατοίκους. Είναι χτισμένη στην ανατολική παραλία του νησιού Σχέλαντ στην έξοδο του πορθμού του Σοντ. Τμήμα της πόλης βρίσκεται στο[GLi]γειτονικό νησί Άμαγκερ. Ανάμεσα στα δύο τμήματα της πόλης σχηματίζεται ο πορθμός Καλβενμπόντερκ. Το λιμάνι της Κοπεγχάγης αποτελεί σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο της Βόρειας Ευρώπης και είναι από τα πιο σύγχρονα. Μια νέα σύγχρονη κρεμαστή γέφυρα, μήκους 16 χλμ. στο στενό της Σούδης, που εγκαινιάστηκε την 1η Ιουλίου 2000, συνδέει την Κοπεγχάγη με την απέναντί της πόλη Μάλμε της Σουηδίας.
Η πόλη διαθέτει βιομηχανίες ηλεκτρικών ειδών, μηχανημάτων, ειδών πολυτελείας και κυρίως πορσελάνης (η βιομηχανία πορσελάνης ακμάζει συνεχώς από το 1775). Έχει επίσης εργοστάσια υφαντουργίας και ναυπηγεία.
Η Κοπεγχάγη είναι το διοικητικό και πνευματικό κέντρο της χώρας. Εδώ βρίσκεται η έδρα της βασιλικής αυλής, της κυβέρνησης και των διάφορων διοικητικών υπηρεσιών. Έχει πανεπιστήμιο, ανώτατες σχολές, μουσεία, όπως το μουσείο Τόρτβαλντσεν, όπου φυλάγονται τα καλύτερα έργα του γλύπτη, επιστημονικά ιδρύματα και πολλές βιβλιοθήκες, από τις οποίες μεγαλύτερη είναι η Βασιλική Βιβλιοθήκη. Στην πόλη υπάρχουν τα ανάκτορα Αμάλιενμποργκ του 17ου αιώνα, σημερινό βασιλικό ανάκτορο, το ανάκτορο του Κρίστιανμποργκ (1731-1740), το χρηματιστήριο (1640), σε ολλανδικό ρυθμό Αναγέννησης, τα ανάκτορα Ρόζενμποργκ (1624), το δημαρχείο (1805-1815), το εθνικό θέατρο (1874), το αστεροσκοπείο (1861). Από τα πιο ενδιαφέροντα της πόλης είναι το δημοτικό πάρκο Τίβολι, που περιλαμβάνει κήπους, εστιατόρια, αίθουσες μουσικής, θέατρα, με σημαντικότερο το Θέατρο Παντομίμας, που στεγάζεται σε κτίριο που μοιάζει με κινεζική παγόδα και είναι το παλαιότερο κτίριο του Τίβολι, κ.ά. Το χαρακτηριστικότερο μνημείο είναι το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας, ηρωίδας του ομώνυμου παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης.
Η Κοπεγχάγη, της οποίας το όνομα σημαίνει «Λιμάνι των εμπόρων», αναφέρεται από τον 11ο αιώνα μ.Χ. ως εμπορικό κέντρο. Το 13ο αιώνα είναι κιόλας πόλη και από το 1443 πρωτεύουσα της Δανίας.
Η μεγάλη της ακμή άρχισε στα χρόνια της βασιλείας του Χριστιανού Δ’ (1577-1648), ο οποίος την οχύρωσε. [GLi]Η πόλη άντεξε στις επιθέσεις του βασιλιά της Σουηδίας Καρόλου Ι’ (1658 και 1659) και εκεί υπογράφτηκε η ειρήνη της Κοπεγχάγης (1660). Το 1801 και το 1807 οι Άγγλοι μπήκαν στο λιμάνι της, έκαψαν το δανικό στόλο και βομβάρδισαν την πόλη.
Κατά το β’ παγκόσμιο πόλεμο κατακτήθηκε, όπως ολόκληρη η Δανία, από τους Γερμανούς και απελευθερώθηκε το 1945. Το 1996 η πόλη διατέλεσε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.