Κυψέλη – Kypseli

κερυθρα

Ο άνθρωπος κατασκεύασε κυψέλη από την πολύ παλιά εποχή, για να μπορεί να παίρνει το μέλι που του χρειαζόταν για τη διατροφή του.

Στην αρχή κατασκεύαζαν κυψέλες από κορμούς δέντρων σχηματίζοντας κοιλότητα σε αυτούς. [GLi]Αργότερα έπλεκαν κυψέλες σε σχήμα κώνου με κλαδιά, καλάμια, άχυρο κ.ά. και εξωτερικά την άλειφαν με πηλό.

Τέλος, η κυψέλη πήρε τη σύγχρονη μορφή της σε σχήμα τετράγωνου ή παραλληλόγραμμου ξύλινου κιβωτίου με σκεπή που αφαιρείται, ευθεία ή επικλινή στις δύο πλευρές.

Κυψέλη μέλισσας

Η κυψέλη έχει ένα, δύο ή τρία πατώματα (εξαρτάται από τον πληθυσμιακό αριθμό του μελισσιού) που μετακινούνται, ώστε να μπορεί να προστεθεί ή να αφαιρεθεί το καθένα τους.  Επίσης μέσα στην κυψέλη τοποθετούνται κατακόρυφα πλαίσια (τελάρα) με τεχνητή κερήθρα στις διαστάσεις που έχουν τα πατώματα, για να υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή από μέλι, ενώ παλιότερα άφηναν τις μέλισσες να κάνουν και την κερήθρα τοποθετώντας μόνο πλαίσια σε σειρές από σύρμα.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *