Μάρκος – Markos

Ευαγγελιστής Μάρκος

Ο Ευαγγελιστής Συγγραφέας του ομώνυμου Ευαγγελίου, δεύτερου στον κανόνα της Καινής Διαθήκης.

  Υπήρξε συνοδός του Βαρνάβα και του Παύλου στην πρώτη αποστολική περιοδεία του Παύλου.

  Ήταν ανιψιός του Βαρνάβα (Κολ. 4,10), πνευματικό τέκνο του Πέτρου (Α’ Πέτρ. 5,13) και πολύτιμος συνεργάτης στα τελευταία χρόνια της ζωής του Παύλου (Β’ Τιμ. 4,11).

  Στο Μάρκ. 14,51-52 αναφέρεται[GLi]πως ο νεαρός Μάρκος, ενώ παρακολουθούσε τη μετάβαση του Ιησού από τον κήπο της Γεσθημανής προς τον αρχιερέα Καϊάφα, κινδύνευσε να συλληφθεί ως μαθητής του Κυρίου.

  Κήρυξε στην Αίγυπτο και ίδρυσε την Εκκλησία της Αλεξάνδρειας, η οποία και ονομάζεται «Εκκλησία (ή θρόνος) του Αγίου Μάρκου».

  Στο Ευαγγέλιό του ο Μάρκος συγκέντρωσε με ακρίβεια, όχι όμως με χρονολογική σειρά, τις πληροφορίες κυρίως του Πέτρου για το πρόσωπο του Κυρίου, γιατί ο ίδιος δεν υπήρξε ούτε μαθητής, ούτε αυτόπτης του Κυρίου.

   Σ’ ολόκληρο το Ευαγγέλιο αντικατο[GLi]πτρίζεται η ετοιμότητα και η δράση που χαρακτήριζε τον Πέτρο, χωρίς όμως να λείπει και η αυτομεμψία του πρώτου των αποστόλων για τον εαυτό του.

  Το Ευαγγέλιο γράφτηκε γύρω στο 60 στη Ρώμη.

  Η μνήμη του Μάρκου του Ευαγγελιστή τιμάται στις 25 Απριλίου. Στην εκκλησιαστική τέχνη σύμβολό του είναι το λιοντάρι.

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *