Μάρτιος – March

Μάρτης

Μάρτιος ο τρίτος μήνας τους έτους. Έχει 31 ημέρες. Η ημέρα την πρώτη του μηνός έχει 12 ώρες και 5΄λεπτά, την τριακοστή πρώτη 13 ώρες και 52΄λεπτά.

   Την 22 του μηνός έχομε την εαρινή ισημερία. Η ημέρα μεγαλώνει σταθερά από την πρώ[GLi]τη ως το τέλος του μηνός.

     ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

   Μην λησμονήσετε να συγχαρείτε τους φίλους και τις φίλες σας που εορτάζουν αυτόν τον μήνα.

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ

     ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

   Οι γυναίκες που γεννήθηκαν τον μήνα Μάρτιο είναι όμορφες, έχουν πρόσωπο οβάλ, επιδερμίδα ματ, ιδιοσυγκρασία κάπως λυμφατική, αρμονικές καμπυλότητες σώματος. Είναι φιλάρεσκες περίεργες και λαίμαργες. Τους αρέσουν πολύ οι διασκεδάσεις θέλουν να αποτελούν το κέντρο της γενικής προσοχής. Το μυαλό τους εργάζεται πολύ, τείνουν στην υπερβολή και προς το ψέμα χωρίς να το καταλαβαίνουν. Ο χαρακτήρας τους είναι ζωηρός, καπριτσιόζος, φιλύποπτος, όχι όμως και δυσάρεστος. Πάντως πάντα βρίσκουν τον τρόπο να είναι συμπαθητικές.

   Οι Άνδρες που γεννήθηκαν τον μήνα Μάρτιο είναι ζωηροί ευερέθιστοι. Εύκολα κολακεύονται. Είναι άστατοι στα αισθήματά του[GLi]ς, αγαπούν τις διασκεδάσεις, θεωρούν πολύτιμο αγαθό την ατομική ανεξαρτησία τους κι αργούν ν` αποφασίσουν να παντρευτούν. Είναι εύγλωττοι πειστικοί, αλλά πολύ συχνά δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Είναι μελετηροί, αφοσιώνονται στην τέχνη τους, ή, την επιστήμη τους, ή, το επάγγελμα τους. Η θέλησής τους είναι ενεργητική. Τολμηρή όχι όμως και σταθερή. Δεν τους διακρίνει ούτε ψυχρή λογική, ούτε σταθερό της κατευθύνσεως στην ζωή τους. Προ πάντων είναι προικισμένοι με αυθορμητισμό. Αποφασίζουν κάθε τι στην στιγμή και ενεργούν όπως σκεφθούν αυτή τη στιγμή.

     ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΥ

   Οι ονομασίες του Μάρτη είναι : 

Παλουκοκαύτη (γιατί τις ποιο πολλές φορές καίνε οι άνθρωποι από το κρύο ακόμη και τα παλούκια…), Βαγγελιώτης (γιατί έχουμε τον Ευαγγελισμό…), Πουλιαντέρης,

Ανοιξιάτης (εί[GLi]ναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης),

φυτευτής (γιατί φυτεύουμε).

   ΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΥ

 Λεμόνια, τελευταία πορτοκάλια, μήλα (από την συγκομιδή του Οκτωβρίου), αγκινάρες, καρότα, λάχανο, κουνουπίδι, μαρούλια, ραδίκια, σπανάκι, σέλινο.

     ΕΓΓΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΥ

   Ο μήνας Μάρτιος προέρχονται οι ονομασίες του από το λατινικό martius (Άρειος), γιατί ο μήνας αυτός ήταν αφιερωμένος στη λατρ[GLi]εία του Θεού Άρη (Mars).

     ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΥ

ΜΑΡΤΙΟΣ

    ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

   Εξακολουθούμε το φύτεμα μοσχευμάτων χωρίς να σταματήσουμε, επίσης σκαλίζουμε τα κλήματα, όπως επίσης κάνουμε και λίπανση με άζωτο, κλαδεύοντας.

    ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ

   Σπέρνουμε μπιγκόνιες όπως και τον Φεβρουάριο. Μεταφυτεύουμε κυκλάμινα, αγριοβιολέτες καμπανούλες, αστράκια κ. α.  . . . Ανθίζουν οι ανεμώνες και οι ντάλιες.

Θειαφίζουμε για την μελίγκρα.

    ΓΕΩΡΓΙΑ

   Σπέρνουμε ζαχαρότευτλα, όπως εξακολουθούμε την επιφανειακή λίπανση που σπείραμε καλαμπόκια, ενώ μπορούμε μαζί τους να σπείρουμε ήλιους, κολοκυθιές γυφτοφάσολα, σκουπόχορτο κ. α. Στα Βόρια σπέρνουμε καλοκαιρινή πατάτα.

    ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ

   Φυτεύουμε εσπ[GLi]εριδοειδή αειθαλή. Κλαδεύουμε ελιές και κάνουμε και δεύτερο σκάψιμο γύρω τους. Αρχίζει η ανθοφορία στις βερικοκιές. Φυτεύουμε έτοιμες κερασιές και στις ορεινές περιοχές μηλιές.

    ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

   Προσέχουμε και συντηρούμε τους στάβλους.

    ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ

   Σπέρνουμε φασόλια σκάβοντας καλά το χώμα και ρίχνοντάς τους αρκετή κοπριά. Σπέρνουμε μελιτζάνες, ντομάτες, φυτεύουμε φρέσκα κουκιά, αρακά, πατάτες, ραδίκια, επίσης σε φυτώρια σπέρνουμε πράσα. Μπορούμε να σπείρουμε αντίδια, καρότα, σέλινο και μαϊντανό. Φυτεύουμε φράουλες.

    ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

   Όλο το σμήνος βρίσκεται σε κίνηση γιατί η βασίλισ[GLi]σα γεννά.

    ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

   Στους αναθρεπτήρες των νεοσσών πρέπει να φροντίσουμε η θερμοκρασία να είναι την α΄ εβδομάδα  35 βαθμούς, όπου την β΄ εβδομάδα να είναι 2 βαθμούς μικρότερη ώσπου να φθάσει η θερμοκρασία στους 24 βαθμούς. Επίσης γίνονται εμβολιασμοί των πουλιών κατά της διφθερίτιδας, και της ψευδοπανώλης.[GLi]

ΜΑΡΤΙΑΤΙΚΑ
George Li

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *