Το μέλι παράγεται από τις μέλισσες.
Οι μέλισσες ρουφούν το νέκταρ από τα άνθη, το αποθηκεύουν στον πρόλοβο και εκεί, με την επίδραση ενζύμων που υπάρχουν στα πεπτικά υγρά των μελισσών, το νέκταρ μετατρέπεται σε μέλι.[GLi] Οι μέλισσες το τοποθετούν στην κερήθρα, από όπου λαμβάνεται με ειδική επεξεργασία (βλ. λ. μελισσοκομία).
Το μέλι χρησιμοποιείται στη διατροφή των ανθρώπων, τη ζαχαροπλαστική και τη φαρμακευτική θεωρείται πολύ ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό και συστήνεται ιδίως στα παιδιά.
Συστήνεται, επίσης, και σε πολλές αρρώστιες, επειδή είναι μαλακτικό και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.
Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν βάλσαμο και πίστευαν ότι διατηρεί τη δύναμη του σώματος και τη διαύγεια του πνεύματος.
Εκτός από τα σάκχαρα το μέλι περιέχει σε μικρές ποσότητες κερί, ένζυμα, λίπη, άμυλο, βιταμίνες Α, Β, C και αρωματικές ουσίες.
Η ποιότητα του μελιού εξαρτάται από τα φυτά από τα οποία τρέφονται οι μέλισσες.
Εξαιρετικής ποιότητας θεωρείται το μέλι του θυμαριού, της λεβάντας και των άλλων χειλανθών.
Το καλύτερο ελληνικό μέλι είναι το θυμαρίσιο και έπειτα το μέλι του ε ρεικιού, του πεύκου και του έλατου.