Η διάρκεια των μηνών είχε οριστεί αρχικά με βάση τις φάσεις της Σελήνης, αλλά αργότερα η υποδιαίρεση του έτους έγινε [GLi] με βάση τη μία ολόκληρη περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, η οποία δια του 12 δίνει 30 μέρες, 10 ώρες, 29 λεπτά και 13,8 δευτερόλεπτα.
Η στρογγυλοποίηση ανά μήνα έγινε για λόγους πρακτικούς.
Άλλοτε υπολόγιζαν το μήνα με βάση το χρόνο που χρειάζεται η σελήνη, για να κάνει μία ολόκληρη περιστροφή γύρω στην Γη (δηλ. 28 περίπου ημέρες).
Επικράτησε όμως το δωδεκάμηνο έτος με διάρκεια των μηνών 30, ή, 31 ημέρες, εκτός από το Φεβρουάριο που έχει 28 μέρες, όπου κάθε (τέταρτο (δίσεκτο) έτος 29 μέρες.
Οι μήνες των λαών που ακολουθούν το Ιουλιανό, ή, το Γρηγοριανό ημερολόγιο έχουν τα ρωμαϊκά ονόματα.
Ο λαός μας έχει προσωποποιήσει στις γνωστές μας παραδόσεις και στους θρύλους του, τους δώδεκα μήνες και τους θεωρεί αδέρφια, παιδιά του γέρο-Χρόνου.
Καθέναν τον έχει χαρακτηρίσει με διαφορετικό τρόπο.
Γι` αυτό έχει βάλει στους μήνες και άλλα, εκτός από τα επίσημά τους ονόματα. Άλλοτε ανάλογα με τον καιρό που κάνει (Ανοιξιάτης = Μάρτης, Βροχάρης = Νοέμβριος κλπ), ή, ανάλογα με τις γεωργικές εργασίες (Θεριστής, Σποριάς), τις γιορτές (Αι-Δημήτρης).
[Εγκυκλοπαιδικός Ορισμός : Για τη λέξη Μήνας]
Παγκόσμια καθιερωμένη υποδιαίρεση του έτους.
Η διάρκεια των μηνών είχε οριστεί αρχικά με βάση τις φάσεις της Σελήνης, αλλά αργότερα η[GLi]υποδιαίρεση του έτους έγινε με βάση τη μία ολόκληρη περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, η οποία δια του 12 δίνει 30 μέρες, 10 ώρες, 29 λεπτά και 13,8 δευτερόλεπτα.
Η στρογγυλοποίηση ανά μήνα έγινε για λόγους πρακτικούς.
Υστερόγραφο συγγραφέως : Αυτό μπορούμε να το δούμε στα ημερολόγια, αλλά και στην καθημερινότητα των μηνών ξεχωριστά.