Μαξιμιανός – Maximianos

Ο Μαξιμιανός αργότερα έγινε στενός συνεργάτης του αυτοκράτορα Διοκλητιανού και ανέλαβε τη διοίκηση του δυτικού τμήματος της αυτοκρατορίας, πρώτα ως καίσαρας (285μ. Χ.) και στη συνέχεια ως Αύγουστος (286μ. Χ.), συνάρχοντας του Διοκλητιανού.

Νίκησε τους Γερμανούς[GLi] και κατέπνιξε την επανάσταση των Βαγαύδων (285μ. Χ.-286μ. Χ.).

Το 293μ. Χ. ιδρύθηκε η Τετραρχία και ο Μαξιμιανός εγκαταστάθηκε στο Μιλάνο, έχοντας ως καίσαρά του τον Κωνστάντιο και εξουσιάζοντας την Ιταλία, την Αφρική και την Ισπανία.

Το 305μ. Χ. τόσο ο Μαξιμιανός όσο και ο Διοκλητιανός παραιτήθηκαν και παρέδωσαν την εξουσία στους καίσαρές τους, όπως υπαγόρευε το σύστημα της «τετραρχίας».

Το 306μ. Χ. ο στρατός της Ανατολής[GLi] ανέτρεψε τον Αύγουστο Γαλέριο και ανακήρυξε αυτοκράτορα το γιο του Μαξιμιανού, Μαξέντιο.

Τότε ο Μαξιμιανός ανακλήθηκε στην εξουσία από το γιο του και ανακηρύχτηκε Αύγουστος.

    Ακολούθησε εμφύλιος πόλεμος.

Ο Μαξιμιανός συν εννοήθηκε αρχικά με το διάδοχο του Κωνστάντιου, Μ. Κωνσταντίνο (307μ. Χ.), στον οποίο μάλιστα έδωσε την κόρη του Φαύστα ως σύζυγο, αλλά[GLi] δεν άργησε να στραφεί εναντίον του.

Τελικά, ο Μ. Κωνσταντίνος τον νίκησε και ο Μαξιμιανός αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει (ή σκοτώθηκε από τον αντίπαλό του).

Σχετικά με Γεώργιος Λυμπερόπουλος

Είμαι Ηλεκτρονικός όπου τα τελευταία μου τωρινά χρόνια έμαθα να χειρίζομαι τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την κατασκευή αλλά και από τον προγραμματισμό τους θα έλεγα πολύ καλά. Ευχαριστώ που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου!

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Λυμπερόπουλος →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *